WEGE CZEKOLADA NA GORĄCO

WEGE CZEKOLADA NA GORĄCO

Home made gorąca, gęsta i kremowa. Wegańska więc oprócz Waszych bioder, nikt więcej nie ucierpi Mogą zatem spożywać ją wszyscy, także alergicy na bmk.
Zrobiłam w dwóch wersjach; nie mogłam się zdecydować . Każda dobra!

Składniki na 2 duże lub 4 mniejsze kubki:

Śmietanka kokosowa (czyli stała część mleczka kokosowego. Włóżcie puszkę mleczka na noc do lodówki. Ta gęsta część, która się oddzieli to właśnie śmietanka )
• 400 ml mleka roślinnego (ja użyłam migdałowe; pyszne będzie też z mleczkiem z orzechów laskowych)
• 3-4 łyżki cukru pudru (można zamienić na zmielone, miękkie daktyle lub inne słodzidło)
• 150g gorzkiej czekolady
• Szczypta soli
+ewentualnie płatki chilli/ cynamon

Wykonanie:
Śmietankę kokosową i mleko zagotować ze szczyptą soli. Dodać cukier i czekoladę. Gotować wolno, aż wszystko dokładnie się połączy.
Podawać natychmiast, posypane chilli lub cynamonem.

 

You may also like

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

Pyszne ciasto – połączenie delikatnej pianki truskawkowej z czekoladowym ciastem. Świetnie sprawdzi się na przyjęcie w ogrodzie. Warto zrobić je...

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

Back to Top