WEGAŃSKA TARTA CYTRYNOWA

WEGAŃSKA TARTA CYTRYNOWA

Wegańska tarta cytrusowa- czyli jak zrobić sernik bez sera …I bez pieczenia! Dla wegan , alergików i całej reszty, nie bojącej się eksperymentów w kuchni?

Składniki na formę o średnicy 18cm

Spód:

  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 1 szkl. miękkich, suszonych daktyli (jeśli kupicie twarde to na noc zamoczcie je w wodzie, a przed przygotowaniem odsączcie mocno na sicie)

Krem:

  • 350 g orzechów nerkowców (te obowiązkowo trzeba namoczyć przez noc)
  • Sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 puszka mleka kokosowego (tylko gęsta część. Przez noc niech stoi w lodówce i przed przygotowaniem zebrać tylko tą stałą cześć)
  • 1/2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • + ewentualnie łyżką maku

Cząstki do przybrania z minimum 2 pomarańczy i grapefruita (ładnie będzie wyglądać z czerwonym)lub jednej cytryny.

Składniki na spód zblendować (tm: obr. 5-7 zwiększając/20sek) i wyłożyć na dno formy. Ugnieść. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania kremu.

Wszystkie składniki zamieszczamy w blednerze lub naczyniu miksującym tm – miksujemy na gładko (tm:10 sek/obr. 10). Wyłożyć na przygotowany spód. Wyrównać łyżką i włożyć na min.4h do lodówki. Po tym czasie udekorować cząstkami pomarańczy.

*W lodówce może stać do 3 dni.

 

You may also like

ŚNIEŻNY PUCH

ŚNIEŻNY PUCH

Lekkie i odświeżające ciasto z masą sernikową, cytrynową. Choć tak naprawdę możecie użyć innej galaretki, Waszej ulubionej. Na spodzie mamy...

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan to naturalne lekarstwo na chore zatoki, katar, niestrawność, a także na bóle kręgosłupa i reumatyczne. Chrzan pomoże także wybielić...

SERNIK Z CZEKOLADĄ

SERNIK Z CZEKOLADĄ

Sernik to ciasto, które dla niektórych wydaję się bardzo trudne. Dziele się z Wami przepisem na sernik, który zawsze wychodzi....

JAJKA FASZEROWANE

JAJKA FASZEROWANE

Na śniadanie wielkanocne i nie tylko polecam jajka faszerowane pieczarkami. Świetnie sprawdzają się również jako przystawka na imprezę. Składniki: 5...

Back to Top