
Wegańska tarta cytrusowa- czyli jak zrobić sernik bez sera …I bez pieczenia! Dla wegan , alergików i całej reszty, nie bojącej się eksperymentów w kuchni
Składniki na formę o średnicy 18cm
Spód:
- 3/4 szklanki płatków owsianych
- 1 szkl. miękkich, suszonych daktyli (jeśli kupicie twarde to na noc zamoczcie je w wodzie, a przed przygotowaniem odsączcie mocno na sicie)
Krem:
- 350 g orzechów nerkowców (te obowiązkowo trzeba namoczyć przez noc)
- Sok z 1 cytryny
- 1 łyżka syropu klonowego
- 1 puszka mleka kokosowego (tylko gęsta część. Przez noc niech stoi w lodówce i przed przygotowaniem zebrać tylko tą stałą cześć)
- 1/2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
- + ewentualnie łyżką maku
Cząstki do przybrania z minimum 2 pomarańczy i grapefruita (ładnie będzie wyglądać z czerwonym)lub jednej cytryny.
Składniki na spód zblendować (tm: obr. 5-7 zwiększając/20sek) i wyłożyć na dno formy. Ugnieść. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania kremu.
Wszystkie składniki zamieszczamy w blednerze lub naczyniu miksującym tm – miksujemy na gładko (tm:10 sek/obr. 10). Wyłożyć na przygotowany spód. Wyrównać łyżką i włożyć na min.4h do lodówki. Po tym czasie udekorować cząstkami pomarańczy.
*W lodówce może stać do 3 dni.