WEGAŃSKA TARTA CYTRYNOWA

WEGAŃSKA TARTA CYTRYNOWA

Wegańska tarta cytrusowa- czyli jak zrobić sernik bez sera …I bez pieczenia! Dla wegan , alergików i całej reszty, nie bojącej się eksperymentów w kuchni😀

Składniki na formę o średnicy 18cm

Spód:

  • 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 1 szkl. miękkich, suszonych daktyli (jeśli kupicie twarde to na noc zamoczcie je w wodzie, a przed przygotowaniem odsączcie mocno na sicie)

Krem:

  • 350 g orzechów nerkowców (te obowiązkowo trzeba namoczyć przez noc)
  • Sok z 1 cytryny
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 1 puszka mleka kokosowego (tylko gęsta część. Przez noc niech stoi w lodówce i przed przygotowaniem zebrać tylko tą stałą cześć)
  • 1/2 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • + ewentualnie łyżką maku

Cząstki do przybrania z minimum 2 pomarańczy i grapefruita (ładnie będzie wyglądać z czerwonym)lub jednej cytryny.

Składniki na spód zblendować (tm: obr. 5-7 zwiększając/20sek) i wyłożyć na dno formy. Ugnieść. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania kremu.

Wszystkie składniki zamieszczamy w blednerze lub naczyniu miksującym tm – miksujemy na gładko (tm:10 sek/obr. 10). Wyłożyć na przygotowany spód. Wyrównać łyżką i włożyć na min.4h do lodówki. Po tym czasie udekorować cząstkami pomarańczy.

*W lodówce może stać do 3 dni.

 

You may also like

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

Pyszne ciasto – połączenie delikatnej pianki truskawkowej z czekoladowym ciastem. Świetnie sprawdzi się na przyjęcie w ogrodzie. Warto zrobić je...

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

Back to Top