WEGAŃSKI SOS TATARSKI

WEGAŃSKI SOS TATARSKI

Składniki:
1/2 szklanki mleka sojowego niesłodzonego
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki płatków drożdżowych
Spora szczypta soli kala namak
Szczypta pieprzu
1/2 szklanki oleju- delikatnego w smaku- rzepakowego lub słonecznikowego

Dodatkowo:
4 ogórki kiszone
1 cebula
1/2 szklanki marynowanych grzybków

Wykonanie:
Wszystkie składniki poza olejem i warzywami wlać do blendera i miksować przez ok 3- 4 min.
Nie prze­ry­wa­jąc mik­so­wa­nia po­wo­lnym stru­mie­niem wle­wać olej i miksować kolejną do czasu, aż sos zgęstnieje- ok. 1min. Go­to­wy ma­jo­nez prze­ło­żyć do naczynia i wstawić do lodówki.
Warzywa pokroić w drobną kostkę. Następnie dołożyć je do miski z majonezem i wymieszać. W razie potrzeby doprawić kala namak, piprzem czy odrobiną musztardy.

 

You may also like

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

SAŁATKA Z BOBEM

SAŁATKA Z BOBEM

Potrzebujecie: pół kg bobu ząbek czosnku 2 pomidory suszone w oliwie oliwa kilka listków bazylii świeżej lub suszona, ser feta świeży pomidor chleb tostowy pełnoziarnisty lub bezglutenowy Bób...

Back to Top