
Składniki:
1/2 szklanki mleka sojowego niesłodzonego
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki płatków drożdżowych
Spora szczypta soli kala namak
Szczypta pieprzu
1/2 szklanki oleju- delikatnego w smaku- rzepakowego lub słonecznikowego
Dodatkowo:
4 ogórki kiszone
1 cebula
1/2 szklanki marynowanych grzybków
Wykonanie:
Wszystkie składniki poza olejem i warzywami wlać do blendera i miksować przez ok 3- 4 min.
Nie przerywając miksowania powolnym strumieniem wlewać olej i miksować kolejną do czasu, aż sos zgęstnieje- ok. 1min. Gotowy majonez przełożyć do naczynia i wstawić do lodówki.
Warzywa pokroić w drobną kostkę. Następnie dołożyć je do miski z majonezem i wymieszać. W razie potrzeby doprawić kala namak, piprzem czy odrobiną musztardy.