WEGAŃSKI SOS TATARSKI

WEGAŃSKI SOS TATARSKI

Składniki:
1/2 szklanki mleka sojowego niesłodzonego
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki płatków drożdżowych
Spora szczypta soli kala namak
Szczypta pieprzu
1/2 szklanki oleju- delikatnego w smaku- rzepakowego lub słonecznikowego

Dodatkowo:
4 ogórki kiszone
1 cebula
1/2 szklanki marynowanych grzybków

Wykonanie:
Wszystkie składniki poza olejem i warzywami wlać do blendera i miksować przez ok 3- 4 min.
Nie prze­ry­wa­jąc mik­so­wa­nia po­wo­lnym stru­mie­niem wle­wać olej i miksować kolejną do czasu, aż sos zgęstnieje- ok. 1min. Go­to­wy ma­jo­nez prze­ło­żyć do naczynia i wstawić do lodówki.
Warzywa pokroić w drobną kostkę. Następnie dołożyć je do miski z majonezem i wymieszać. W razie potrzeby doprawić kala namak, piprzem czy odrobiną musztardy.

 

You may also like

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

Pyszny krem, który możecie również podawać na imprezy jako przystawkę. Krem możecie serwować z grzankami czosnkowymi, krakersami, można też posypać...

LANY CHRUST

LANY CHRUST

Składniki – 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 3/4 szklanki mleka- szczypta soli...

Back to Top