
Składniki:
1/2 szklanki mleka sojowego niesłodzonego
1 łyżka octu jabłkowego
1 łyżeczka musztardy
2 łyżki płatków drożdżowych
Spora szczypta soli kala namak
Szczypta pieprzu
1/2 szklanki oleju- delikatnego w smaku- rzepakowego lub słonecznikowego
Dodatkowo:
4 ogórki kiszone
1 cebula
1/2 szklanki marynowanych grzybków
Wykonanie:
Wszystkie składniki poza olejem i warzywami wlać do blendera i miksować przez ok 3 – 4 min.
Nie przerywając miksowania powolnym strumieniem wlewać olej i miksować kolejną do czasu, aż sos zgęstnieje- ok. 1min. Gotowy majonez przełożyć do naczynia i wstawić do lodówki.
Warzywa pokroić w drobną kostkę. Następnie dołożyć je do miski z majonezem i wymieszać. W razie potrzeby doprawić kala namak, pieprzem czy odrobiną musztardy.
THERMOMIX:
Wszystkie składniki poza olejem i warzywami włożyć do misy TM. Miksować na obr. 4 przez ok 2 min. Następnie zmniejszamy obroty na 2 i przez otwór pokrywy powoli wlać olej i miksować ok 1 min. (sos w tym czasie zgęstnieje). Gotowy majonez przełożyć do naczynia i wstawić do lodówki.
Myjemy naczynie TM. Wkładamy cebulę (przekrojone na połówki) – oobr. 3s /obr 5 Zgarniamy kopystką na dno naczynia. Dodajemy grzyby i ogórki – nastawiamy na krojenie obr. 4/8 sek/
Wkładamy warzywa do miski z majonezem i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem, oraz odrobiną musztardy.