
Słodkie, a bez cukru. Bez glutenu bo z mąką kokosową, która nadaje im mocno kokosowy smak. Bez mleka krowiego. I bez jajek.
Idealne zatem dla alergików, dla osób z nietolerancją glutenu, dla wegan i wszystkich tych którzy lubią domowe i zdrowe słodycze.
Ciasteczka są miękkie więc nadają się również dla maluchów.
Składniki (na ok 25 średniej wielkości ciastek):
150g mąki kokosowej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Szczypta soli
3 dojrzałe banany
3 pełne łyżki oleju kokosowego
200 ml mleka kokosowego dobrej jakości (min. 80%)
3 łyżki słodzidła (u mnie syrop ryżowy. Może być też klonowy lub miód)
+garść daktyli (u mnie poszatkowane miękkie daktyle i jagody goi)
Wykonanie:
Suche składniki wymieszać w dużej misce.
Banany zblendować z olejem, syropem i mlekiem. Połączyć masy za pomocą łyżki. Wmieszać bakalie.
Formować rękoma średniej wielkości kulki i delikatnie je spłaszczyć. Ułożyć na blasze i papierze do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180 st.piekarniku (lub w mniejszej- to zależy od mocy Waszego pieca)ok 20min z jednej, a później z drugiej strony. Pysznie smakują ze szklanką mleka roślinnego lub kakao?