WEGAŃSKIE CIASTECZKA KOKOSOWO – BANANOWE

WEGAŃSKIE CIASTECZKA KOKOSOWO – BANANOWE

Słodkie, a bez cukru. Bez glutenu bo z mąką kokosową, która nadaje im mocno kokosowy smak. Bez mleka krowiego. I bez jajek.
Idealne zatem dla alergików, dla osób z nietolerancją glutenu, dla wegan i wszystkich tych którzy lubią domowe i zdrowe słodycze.
Ciasteczka są miękkie więc nadają się również dla maluchów.

Składniki (na ok 25 średniej wielkości ciastek):
150g mąki kokosowej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Szczypta soli
3 dojrzałe banany
3 pełne łyżki oleju kokosowego
200 ml mleka kokosowego dobrej jakości (min. 80%)
3 łyżki słodzidła (u mnie syrop ryżowy. Może być też klonowy lub miód)
+garść daktyli (u mnie poszatkowane miękkie daktyle i jagody goi)


Wykonanie:
Suche składniki wymieszać w dużej misce.
Banany zblendować z olejem, syropem i mlekiem. Połączyć masy za pomocą łyżki. Wmieszać bakalie.
Formować rękoma średniej wielkości kulki i delikatnie je spłaszczyć. Ułożyć na blasze i papierze do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180 st.piekarniku (lub w mniejszej- to zależy od mocy Waszego pieca)ok 20min z jednej, a później z drugiej strony. Pysznie smakują ze szklanką mleka roślinnego lub kakao?

 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top