WEGAŃSKIE CIASTECZKA KOKOSOWO – BANANOWE

WEGAŃSKIE CIASTECZKA KOKOSOWO – BANANOWE

Słodkie, a bez cukru. Bez glutenu bo z mąką kokosową, która nadaje im mocno kokosowy smak. Bez mleka krowiego. I bez jajek.
Idealne zatem dla alergików, dla osób z nietolerancją glutenu, dla wegan i wszystkich tych którzy lubią domowe i zdrowe słodycze.
Ciasteczka są miękkie więc nadają się również dla maluchów.

Składniki (na ok 25 średniej wielkości ciastek):
150g mąki kokosowej
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
Szczypta soli
3 dojrzałe banany
3 pełne łyżki oleju kokosowego
200 ml mleka kokosowego dobrej jakości (min. 80%)
3 łyżki słodzidła (u mnie syrop ryżowy. Może być też klonowy lub miód)
+garść daktyli (u mnie poszatkowane miękkie daktyle i jagody goi)


Wykonanie:
Suche składniki wymieszać w dużej misce.
Banany zblendować z olejem, syropem i mlekiem. Połączyć masy za pomocą łyżki. Wmieszać bakalie.
Formować rękoma średniej wielkości kulki i delikatnie je spłaszczyć. Ułożyć na blasze i papierze do pieczenia. Piec w nagrzanym do 180 st.piekarniku (lub w mniejszej- to zależy od mocy Waszego pieca)ok 20min z jednej, a później z drugiej strony. Pysznie smakują ze szklanką mleka roślinnego lub kakao?

 

You may also like

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

SAŁATKA Z BOBEM

SAŁATKA Z BOBEM

Potrzebujecie: pół kg bobu ząbek czosnku 2 pomidory suszone w oliwie oliwa kilka listków bazylii świeżej lub suszona, ser feta świeży pomidor chleb tostowy pełnoziarnisty lub bezglutenowy Bób...

Back to Top