
WEGAŃSKIE KOKOSOWE CZEKOLADKI
idealne jako słodycz, ale także do mrożonej kawy.
Składniki:
400ml mleka kokosowego
3 łyżki oleju kokosowego
4 łyżeczki cukru/erytrytolu/stewii
łyżeczka cukru waniliowego (opcjonalnie)
mrożone maliny
Puszkę z mlekiem kokosowym wstawiamy na noc do lodówki tak aby oddzieliła nam się śmietanka z mleka.
Do garnuszka przekładam gęstą część mleka kokosowego.
Słodzę, dodaję wanilię i podgrzewam powoli, mieszając, aż mleko się rozpuści i składniki połączą.Dodaję olej kokosowy i mieszam, aż się rozpuści.
Foremki wypełniamy malinami i zalewamy masą kokosowa.
Po przestygnięciu wstawiam do zamrażalnika, żeby masa się ścieła.
Przechowuję w zamrażalniku.
Jeśli chodzi o #thermomix to do naczynia miksującego wlewamy mleko kokosowego (tą gęstą część), olej kokosowy, cukier, cukier waniliowy – podgrzewamy temp. 37’C/obr.1/4 min.
Foremki wypełniamy malinami i zalewamy masą kokosowa.
Po przestygnięciu wstawiam do zamrażalnika, żeby masa się ścieła.
Przechowuję w zamrażalniku.