Przepyszne ciasto. Połączenie karmelu, banana i kakao. Jeśli nie próbowaliście z przyczyn nietolerancji pokarmowych to teraz macie okazje.

Były prośby o takowy przepis, więc wychodzimy naprzeciw oczekiwaniom.
Czas przedświąteczny nastraja do wypieku korzennych pierniczków, ale może warto spróbować czegoś nowego i zaskoczyć czymś gości
Ciasto jest słodkie. Bananowo- karmelowe. Idealne do popołudniowej czarnej kawki.
Składniki* na ciasto kruche:
1 i3/4 szkl. mąki pszennej
1/2 szkl. cukru pudru
1/2 szkl.oleju rzepakowego lub słonecznikowego zmrożonego (najlepiej po minimum 6 godzinach leżakowania w zamrażarce)
3 łyżki mleka roślinnego
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 cukru waniliowego z prawdziwą wanilią
Z tych składników ugniatamy zwartą masę. Nie za suchą (jeśli trzeba dodać po łyżce oleju i mleka), nie za mokrą (wówczas dosypać trochę mąki ). Foremkę do tarty wykładamy papierem do pieczenia i ciastem- spód i boki równomiernie. W nagrzanym do 180st. piekarniku pieczemy przez ok.20min. do delikatnego zrumienienia. Studzimy i wyjmujemy z foremki. W czasie gdy kruche siedzi w piecu przygotowujemy masę toffi.
Składniki na fistaszkowo- daktylową masę toffi
- 1 i1/2 szkl.suszonych, miękkich daktyli (najlepiej niesiarkowanych. Jeśli są bardzo suche, moczymy)
- 1/2 szkl.mleka roślinnego
- 3 duże łyżki masła orzechowego bez cukru i soli (polecam przygotować je samodzielnie; blendując na gładko fistaszki)
- Ziarenka z 1/2 laski wanilii
- 1 łyżka soku z cytryny
- Szczypta soli
Daktyle posiekać, zalać mlekiem. Gdy zmiękną łączymy je z pozostałymi składnikami i mielimy na gładką masę przy pomocy blendera.
Dodatkowo:
3 banany- obrane i pokrojone w plasterki
2 puszki mleka kokosowego (przez noc odstanego w lodówce ).
1 łyżka cukru pudru
Kakao naturalne, wiórki z gorzkiej czekolady lub karob dark na posypkę
Gęstą część mleka ubijamy z łyżką cukru pudru na śmietankę (wodę po mleku można wykorzystać do porannej owsianki).
Na kruchy spód tarty wykładamy masę toffi. Pokrywamy krążkami bananów. Następnie wykładamy śmietankę kokosową. Później znowu ułożyć krążki bananów, przykryć warstwą śmietanki i oprószyć kakao/wiórkami czekolady bądź karobem.
Schłodzić w lodówce minimum godzinę.
* wersja dla zabieganych, zawiera wegańskie kruche herbatniki typu Digestive.
Łączymy z 2-3 łyżkami oleju kokosowego. Mielimy razem i mocno dociskając tworzymy spód ciasta.