
Na śniadanie, na deser – idealny dla wegan i alergików na bmk. Wege deser.
Tu przepis wegański, ale do przygotowania go mozecie użyć również krowiego mleka.
Z podanych składników otrzymacie 3- 4 porcje. I to kolejny deser, który robi się sam
Składniki:
- 2 szklanki mleka (tu kokosowe)
- Sok z 1/2 cytryny
- 7 łyżek kaszy manny
- 2 łyżeczki zielonej herbaty matcha (u mnie matcha kokosowa)
- Ziarenka z 1 laski wanilii
- 3-4 łyżeczki cukru/a jeszcze lepiej cukru kokosowego czy syropu klonowego
- +ewentualnie syrop do podania i owoce do ozdoby (można pominąć )
Mleko z sokiem, słodzidłem i waniliowym ziarenkami zagotowujemy.
Dodajemy proszek matcha i dokładnie mieszamy. Dodajemy, sypiąc powoli i dokładnie mieszając, mannę. Gotujemy cały czas mieszając aż osiągnie konsystencję gęstej śmietany.
Nalewamy do filiżanek (opłukanych zimną wodą; wtedy łatwiej wyjmiemy deser). Kiedy ostygną wkładamy do lodówki by stężały (ok2 h)
Podajemy z owocami, sosem owocowym czy syropem klonowym.