Wege rosół to jedna z zup, która gości w moim domu bardzo często. Nie lubię zup na mięsie dlatego zazwyczaj robię dość spor garnek wege rosółu i mam bazę na następne zupy w tygodniu. Uwierzcie mi, że smakowo nie różni się w ogóle od tradycyjnego rosołu.

Składniki:
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/2 selera
- 1 por
- 1 mała cebula
- 2 daktyle
- 1 śliwka suszona
- 2 grzyby suszone
- 1 kawałek świeżego korzenia imbiru (ok 1 cm grubości plaster)
- papryczka chili (1/4)
- Sól
- Pieprz
- Vegeta 1 łyżeczka wyrób własny – przepis na blogu
- 1 kostka warzywna wyrób własny – przepis na blogu
- Troszkę sosu sojowego
- 1 Szczypta papryki wędzonej
- łyżeczka oliwy
- Lubczyk świeży gałązka
- Gałązka liści selera
- pietruszka natka – 2/3 gałązki
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
Wszystkie warzywa obieramy i myjemy. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą (zimną). Doprawiamy przyprawami. Gotujemy na małym ogniu 2h. Rosół nie może się nam zagotować. Powinien gotować się wolno na małym ogniu. Jeśli woda nam się wygotuje uzupełniamy ją.
Rosół podajemy z ulubionym makaronem. Posypujemy natką pietruszki. Taki bulion jest bazą do innych zup.
Wykonanie w thermomix ( z osłoną noża miksującego – jeśli nie macie wkładamy wszystko do koszyczka)
- Zakładam osłonę noża miksującego. Do naczynia miksującego wkładam warzywa (pokrojone na kawałki), dodaje zimną wodę i sól, gotuje 15 min/98°C/obroty wsteczne /obr. 1.
- W tym czasie na suchej rozgrzanej patelni (bez oleju )układam ćwiartki cebuli i rumienie, aż stanie się czarna, odstawiam.
- Następnie dodaje zrumienioną cebulę, przyprawy, podgrzewam 60 min/90°C/obroty wsteczne/obr. 1.
- Wyjmuje cebulę i wyrzucam.
- Do naczynia miksującego dodaje liście selera, lubczyk, rzyprawę uniwersalną i łyżeczkę koncentratu z warztw. Uzupełniam zimną wodą do poziomu pojemności max. naczynia i podgrzewam 45min/90°C/obroty wsteczne/obr. 1.
- W czasie gotowania rosołu gotuje w garnku w osolonej wodzie makaron (wg przepisu na opakowaniu – zazwyczaj klasyczne nitki to 5 min gotowania).
- Rosół podajemy posypany natką pietruszki i marchewką.