WEGE ROSÓŁ (bez mięsa – zupa mocy)

WEGE ROSÓŁ (bez mięsa – zupa mocy)

Wege rosół to jedna z zup, która gości w moim domu bardzo często. Nie lubię zup na mięsie dlatego zazwyczaj robię dość spor garnek wege rosółu i mam bazę na następne zupy w tygodniu. Uwierzcie mi, że smakowo nie różni się w ogóle od tradycyjnego rosołu.

Składniki:

  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/2 selera
  • 1 por
  • 1 mała cebula
  • 2 daktyle
  • 1 śliwka suszona
  • 2 grzyby suszone
  • 1 kawałek świeżego korzenia imbiru (ok 1 cm grubości plaster)
  • papryczka chili (1/4)
  • Sól
  • Pieprz
  • Vegeta 1 łyżeczka wyrób własny – przepis na blogu
  • 1 kostka warzywna wyrób własny – przepis na blogu
  • Troszkę sosu sojowego
  • 1 Szczypta papryki wędzonej
  • łyżeczka oliwy
  • Lubczyk świeży gałązka
  • Gałązka liści selera
  • pietruszka natka – 2/3 gałązki
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziarenka ziela angielskiego

Wszystkie warzywa obieramy i myjemy. Wkładamy do garnka i zalewamy wodą (zimną). Doprawiamy przyprawami. Gotujemy na małym ogniu 2h. Rosół nie może się nam zagotować. Powinien gotować się wolno na małym ogniu. Jeśli woda nam się wygotuje uzupełniamy ją.

Rosół podajemy z ulubionym makaronem. Posypujemy natką pietruszki. Taki bulion jest bazą do innych zup.


Wykonanie w thermomix ( z osłoną noża miksującego – jeśli nie macie wkładamy wszystko do koszyczka)

  1. Zakładam osłonę noża miksującego. Do naczynia miksującego wkładam warzywa (pokrojone na kawałki), dodaje zimną wodę i sól, gotuje 15 min/98°C/obroty wsteczne /obr. 1.
  2. W tym czasie na suchej rozgrzanej patelni (bez oleju )układam ćwiartki cebuli i rumienie, aż stanie się czarna, odstawiam.
  3. Następnie dodaje zrumienioną cebulę, przyprawy, podgrzewam 60 min/90°C/obroty wsteczne/obr. 1.
  4. Wyjmuje cebulę i wyrzucam.
  5. Do naczynia miksującego dodaje liście selera, lubczyk, rzyprawę uniwersalną i łyżeczkę koncentratu z warztw. Uzupełniam zimną wodą do poziomu pojemności max. naczynia i podgrzewam 45min/90°C/obroty wsteczne/obr. 1.
  6. W czasie gotowania rosołu gotuje w garnku w osolonej wodzie makaron (wg przepisu na opakowaniu – zazwyczaj klasyczne nitki to 5 min gotowania).
  7. Rosół podajemy posypany natką pietruszki i marchewką.
 

You may also like

ŚNIEŻNY PUCH

ŚNIEŻNY PUCH

Lekkie i odświeżające ciasto z masą sernikową, cytrynową. Choć tak naprawdę możecie użyć innej galaretki, Waszej ulubionej. Na spodzie mamy...

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan to naturalne lekarstwo na chore zatoki, katar, niestrawność, a także na bóle kręgosłupa i reumatyczne. Chrzan pomoże także wybielić...

SERNIK Z CZEKOLADĄ

SERNIK Z CZEKOLADĄ

Sernik to ciasto, które dla niektórych wydaję się bardzo trudne. Dziele się z Wami przepisem na sernik, który zawsze wychodzi....

JAJKA FASZEROWANE

JAJKA FASZEROWANE

Na śniadanie wielkanocne i nie tylko polecam jajka faszerowane pieczarkami. Świetnie sprawdzają się również jako przystawka na imprezę. Składniki: 5...

Back to Top