WEGETARIAŃSKIE GOŁĄBKI NA PARZE

WEGETARIAŃSKIE GOŁĄBKI NA PARZE

Składniki:

 10 liści młodej kapusty 
 1,5l wody 
 woreczek ryżu białego 
 cebula średnia 
 2 ząbki czosnku 

 6 pieczarek obranych, umytych (opcjonalnie)
 dwie duże marchewka 
 natka pietruszki (opcjonalnie) 
 brokuł
 po łyżeczce soli, pieprzu, przyprawy uniwersalnej
 łyżka oleju ryżowego

Składniki na sos:

 puszka pomidorów bez skórki 
 szklanka passaty z pomidorów 
 pol łyżeczki cukru 
 2 ząbki czosnku 
 pol cebuli 
 szczypta oregano 
 kilka liści bazylii
 szczypta soli, pieprzu 
 łyżeczka oliwy 
 łyżka mascarpone

WYKONANIE METODĄ TRADYCYJNĄ:

1. Z liści kapusty usunąć twarde nasady. Zagotować garnek wody – lekko osolonej. Zamoczyć liście we wrzątku. Będą się łatwiej zawijały. Następnie schłodzić je zimną wodą.

2. Cebule i czosnek poszatkować i na łyżce oleju ryżowego poddusić. Dodać pieczarki – poddusić. Poszatkować w między czasie marchewkę na wiórki i dodać do cebuli, czosnku i pieczarek. Następnie poszatkować brokuły dodać do reszty warzyw.

3. Ugotować ryż wg przepisu na opakowaniu. Ugotowany ryż dodać do warzyw. Wymieszać i doprawić.

4. Dodać przyprawy sól pieprz i vegetę. 
Dodać na tym etapie pokrojona drobna pietruszkę.

5. Zawijamy farsz w liście kapusty.

6. Gotujemy wodę w garnku osoloną i ustawiamy durszlak. Układamy gołąbki i gotujemy na parze pod przykryciem ok 20 – 25 min. Na wolnym ogniu.

8. Przygotowujemy sos: cebule, czosnek zeszklić na oliwie. Dodać pomidory – chwile podsmażyć. Dodać passate z pomidorów. Doprawić przyprawami, dodać oregano (potrzeć w rękach) i cukier. Wymieszać.

Następnie zdjąć z ognia – zblendować z świętymi liśćmi bazylii i opcjonalnie łyżka mascarpone.

Przepis na thermomix: 
1. Z liści kapusty usunąć twarde nasady. Z przystawki Varoma wyjąc wkład na dolnej jego części warstwowo ułożyć liście. Do naczynia miksującego wlać 1l wody – zawiesić koszyczek odważyć ryż – zamknąć pokrywę maszyny i nałożyć nakładkę Varoma. Gotować 23 min/VAROMA/ obr.1

2. Odstawić przystawkę Varoma opłukać liście zimna woda. Wyjąc koszyczek z ryżem. Opróżnić naczynie miksujące.

3. Do naczynia miksującego włożyć cebule, czosnek rozdrobnić 5 sek/obr 4

Dodać kawałki marchewki, pieczarki, różyczki brokuł i pietruszkę. Rozdrobnić 6sek/obr. 5

4. Dodać ugotowany ryż i przyprawy wymieszać przy pomocy kopystki 30sek/obroty wsteczne /obr.4

5. Powstałe nadzienie ułożyć na lisciach kapusty. Zawinąć. 
Ułożyć gołąbki na przystawkę Varoma na dwóch poziomach. 
6. Nalać do TM wody 700g. Ustawić nakładkę Varoma i włączyć TM na 30 min/Varoma/obr.1

Sos pomidorowy: 
1.Do naczynia miksującego włożyć czosnekmi cebule obr 5/4sek 
2. Dodać masło dusić 3 min/Varoma/obr.1 
3. Dodać pomidory, passate, przyprawy, cukier, oregano – gotować 12 min/100’C/ obr.2 
Pod koniec gotowania dodać liście bazyli i opcjonalnie mascarpone 
4. Zmiksować wszystko 15sek/zwiększajac obroty od 7-10.

 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top