
Składniki:
10 liści młodej kapusty
1,5l wody
woreczek ryżu białego
cebula średnia
2 ząbki czosnku
6 pieczarek obranych, umytych (opcjonalnie)
dwie duże marchewka
natka pietruszki (opcjonalnie)
brokuł
po łyżeczce soli, pieprzu, przyprawy uniwersalnej
łyżka oleju ryżowego
Składniki na sos:
puszka pomidorów bez skórki
szklanka passaty z pomidorów
pol łyżeczki cukru
2 ząbki czosnku
pol cebuli
szczypta oregano
kilka liści bazylii
szczypta soli, pieprzu
łyżeczka oliwy
łyżka mascarpone
WYKONANIE METODĄ TRADYCYJNĄ:
1. Z liści kapusty usunąć twarde nasady. Zagotować garnek wody – lekko osolonej. Zamoczyć liście we wrzątku. Będą się łatwiej zawijały. Następnie schłodzić je zimną wodą.
2. Cebule i czosnek poszatkować i na łyżce oleju ryżowego poddusić. Dodać pieczarki – poddusić. Poszatkować w między czasie marchewkę na wiórki i dodać do cebuli, czosnku i pieczarek. Następnie poszatkować brokuły dodać do reszty warzyw.
3. Ugotować ryż wg przepisu na opakowaniu. Ugotowany ryż dodać do warzyw. Wymieszać i doprawić.
4. Dodać przyprawy sól pieprz i vegetę.
Dodać na tym etapie pokrojona drobna pietruszkę.
5. Zawijamy farsz w liście kapusty.
6. Gotujemy wodę w garnku osoloną i ustawiamy durszlak. Układamy gołąbki i gotujemy na parze pod przykryciem ok 20 – 25 min. Na wolnym ogniu.
8. Przygotowujemy sos: cebule, czosnek zeszklić na oliwie. Dodać pomidory – chwile podsmażyć. Dodać passate z pomidorów. Doprawić przyprawami, dodać oregano (potrzeć w rękach) i cukier. Wymieszać.
Następnie zdjąć z ognia – zblendować z świętymi liśćmi bazylii i opcjonalnie łyżka mascarpone.
Przepis na thermomix:
1. Z liści kapusty usunąć twarde nasady. Z przystawki Varoma wyjąc wkład na dolnej jego części warstwowo ułożyć liście. Do naczynia miksującego wlać 1l wody – zawiesić koszyczek odważyć ryż – zamknąć pokrywę maszyny i nałożyć nakładkę Varoma. Gotować 23 min/VAROMA/ obr.1
2. Odstawić przystawkę Varoma opłukać liście zimna woda. Wyjąc koszyczek z ryżem. Opróżnić naczynie miksujące.
3. Do naczynia miksującego włożyć cebule, czosnek rozdrobnić 5 sek/obr 4
Dodać kawałki marchewki, pieczarki, różyczki brokuł i pietruszkę. Rozdrobnić 6sek/obr. 5
4. Dodać ugotowany ryż i przyprawy wymieszać przy pomocy kopystki 30sek/obroty wsteczne /obr.4
5. Powstałe nadzienie ułożyć na lisciach kapusty. Zawinąć.
Ułożyć gołąbki na przystawkę Varoma na dwóch poziomach.
6. Nalać do TM wody 700g. Ustawić nakładkę Varoma i włączyć TM na 30 min/Varoma/obr.1
Sos pomidorowy:
1.Do naczynia miksującego włożyć czosnekmi cebule obr 5/4sek
2. Dodać masło dusić 3 min/Varoma/obr.1
3. Dodać pomidory, passate, przyprawy, cukier, oregano – gotować 12 min/100’C/ obr.2
Pod koniec gotowania dodać liście bazyli i opcjonalnie mascarpone
4. Zmiksować wszystko 15sek/zwiększajac obroty od 7-10.