WIEPRZOWINA Z WARZYWAMI

WIEPRZOWINA Z WARZYWAMI

składniki:

• 1 szt polędwicy wieprzowej, pokrojonej w paski
• 50 g sosu sojowego
•300 g makaronu ryżowego, suchego lub soba
•50 g oleju
•2-3 ząbki czosnku
•1 łyżeczka korzenia imbiru, świeżego, tartego
•150 g czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka
•150 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w paski
•150 g marchewki, pokrojonej w paski
•1280 g wody
•1 łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków, w proszku
•1 łyżeczka brązowego cukru
•100 g groszku cukrowego, świeżego, w strączkach, bez łyka
•150 g kapusty pak choi, baby, pokrojonej na kawałki
•Łyżeczka soli
•1 czerwona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona w ukośne plasterki
• 2 cebule dymki, pokrojone w ukośne plasterki

Wykonanie w thermomixie TM6 (w starszych urządzeniach wieprzowinę musimy usmażyć na patelni):

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej wieprzowinę i 30 g sosu sojowego, wymieszać kopystką. Przykryć folią spożywczą, odstawić do zamarynowania na 15-20 min do lodówki. 
  2. Następnie na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej makaron ryżowy, odstawić. Odsączyć zamarynowaną wieprzowinę przez koszyczek, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wlać 15 g oleju, dodać 300 g odsączonej wieprzowiny, rumienić program Wysoka Temp. Przełożyć do miski, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego wlać pozostałe 15 g oleju, dodać pozostałe 300 g odsączonej wieprzowiny, rumienić program Wysoka Temp. Przełożyć do miski ze zrumienioną wieprzowiną, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego wlać pozostałe 20 g oleju, dodać czosnek, rozdrobnić 5 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Dodać tarty imbir, czerwoną cebulę, paprykę i marchewkę, rumienić program Wysoka Temp.
  7. Dodać 80 g wody, przyprawę 5 smaków (lub przyprawę do potraw chińskich), pozostałe 20 g sosu sojowego, cukier, groszek cukrowy i kapustę pak choi, przemieszać kopystką, dusić 5 min/120°C/obr. wsteczne/obr. 1. Przełożyć do miski ze zrumienioną wieprzowiną, dokładnie wymieszać kopystką.
  8. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu (uwaga makaron ryżowy parzymy w wodzie, nie gotujemy)

Wykonanie tradycyjne:

Wieprzowinę pokrojoną w paseczki marynujemy w sosie sojowy, w lodowce ok 15 – 20 minut. Makaron parzymy wg przepisu na opakowaniu. Na patelni głębokiej wlewamy olej i smażymy wieprzowinę aż się zarumieni. Przekładamy na talerz. Wlewamy olej i dodajemy rozdrobniony czosnek, tarty imbir, czerwoną cebulę (jeśli nie macie może być zwykła), paprykę, marchewkę i całość podsmażamy. Dodajemy wodę 80ml i przyprawiamy przyprawą 5 smaków lub do potraw chińskich, sosem sojowym, cukrem. Dodajemy groszek cukrowy i kapustę pak – choi całość dusimy na wolnym ogniu ok 5 minut. Dodajemy wieprzowinę i dokładnie mieszamy. Podajemy z ugotowanym makaronem ryżowym.

 

You may also like

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

SAŁATKA Z BOBEM

SAŁATKA Z BOBEM

Potrzebujecie: pół kg bobu ząbek czosnku 2 pomidory suszone w oliwie oliwa kilka listków bazylii świeżej lub suszona, ser feta świeży pomidor chleb tostowy pełnoziarnisty lub bezglutenowy Bób...

Back to Top