WIEPRZOWINA Z WARZYWAMI

WIEPRZOWINA Z WARZYWAMI

składniki:

• 1 szt polędwicy wieprzowej, pokrojonej w paski
• 50 g sosu sojowego
•300 g makaronu ryżowego, suchego lub soba
•50 g oleju
•2-3 ząbki czosnku
•1 łyżeczka korzenia imbiru, świeżego, tartego
•150 g czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka
•150 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w paski
•150 g marchewki, pokrojonej w paski
•1280 g wody
•1 łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków, w proszku
•1 łyżeczka brązowego cukru
•100 g groszku cukrowego, świeżego, w strączkach, bez łyka
•150 g kapusty pak choi, baby, pokrojonej na kawałki
•Łyżeczka soli
•1 czerwona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona w ukośne plasterki
• 2 cebule dymki, pokrojone w ukośne plasterki

Wykonanie w thermomixie TM6 (w starszych urządzeniach wieprzowinę musimy usmażyć na patelni):

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej wieprzowinę i 30 g sosu sojowego, wymieszać kopystką. Przykryć folią spożywczą, odstawić do zamarynowania na 15-20 min do lodówki. 
  2. Następnie na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej makaron ryżowy, odstawić. Odsączyć zamarynowaną wieprzowinę przez koszyczek, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wlać 15 g oleju, dodać 300 g odsączonej wieprzowiny, rumienić program Wysoka Temp. Przełożyć do miski, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego wlać pozostałe 15 g oleju, dodać pozostałe 300 g odsączonej wieprzowiny, rumienić program Wysoka Temp. Przełożyć do miski ze zrumienioną wieprzowiną, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego wlać pozostałe 20 g oleju, dodać czosnek, rozdrobnić 5 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Dodać tarty imbir, czerwoną cebulę, paprykę i marchewkę, rumienić program Wysoka Temp.
  7. Dodać 80 g wody, przyprawę 5 smaków (lub przyprawę do potraw chińskich), pozostałe 20 g sosu sojowego, cukier, groszek cukrowy i kapustę pak choi, przemieszać kopystką, dusić 5 min/120°C/obr. wsteczne/obr. 1. Przełożyć do miski ze zrumienioną wieprzowiną, dokładnie wymieszać kopystką.
  8. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu (uwaga makaron ryżowy parzymy w wodzie, nie gotujemy)

Wykonanie tradycyjne:

Wieprzowinę pokrojoną w paseczki marynujemy w sosie sojowy, w lodowce ok 15 – 20 minut. Makaron parzymy wg przepisu na opakowaniu. Na patelni głębokiej wlewamy olej i smażymy wieprzowinę aż się zarumieni. Przekładamy na talerz. Wlewamy olej i dodajemy rozdrobniony czosnek, tarty imbir, czerwoną cebulę (jeśli nie macie może być zwykła), paprykę, marchewkę i całość podsmażamy. Dodajemy wodę 80ml i przyprawiamy przyprawą 5 smaków lub do potraw chińskich, sosem sojowym, cukrem. Dodajemy groszek cukrowy i kapustę pak – choi całość dusimy na wolnym ogniu ok 5 minut. Dodajemy wieprzowinę i dokładnie mieszamy. Podajemy z ugotowanym makaronem ryżowym.

 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top