WIEPRZOWINA Z WARZYWAMI

WIEPRZOWINA Z WARZYWAMI

składniki:

• 1 szt polędwicy wieprzowej, pokrojonej w paski
• 50 g sosu sojowego
•300 g makaronu ryżowego, suchego lub soba
•50 g oleju
•2-3 ząbki czosnku
•1 łyżeczka korzenia imbiru, świeżego, tartego
•150 g czerwonej cebuli, pokrojonej w piórka
•150 g czerwonej papryki, bez gniazd nasiennych, pokrojonej w paski
•150 g marchewki, pokrojonej w paski
•1280 g wody
•1 łyżeczka przyprawy chińskiej 5 smaków, w proszku
•1 łyżeczka brązowego cukru
•100 g groszku cukrowego, świeżego, w strączkach, bez łyka
•150 g kapusty pak choi, baby, pokrojonej na kawałki
•Łyżeczka soli
•1 czerwona papryczka chili, świeża, bez gniazd nasiennych, pokrojona w ukośne plasterki
• 2 cebule dymki, pokrojone w ukośne plasterki

Wykonanie w thermomixie TM6 (w starszych urządzeniach wieprzowinę musimy usmażyć na patelni):

  1. Na pokrywie naczynia miksującego postawić miskę, odważyć do niej wieprzowinę i 30 g sosu sojowego, wymieszać kopystką. Przykryć folią spożywczą, odstawić do zamarynowania na 15-20 min do lodówki. 
  2. Następnie na pokrywie naczynia miksującego postawić dużą miskę, odważyć do niej makaron ryżowy, odstawić. Odsączyć zamarynowaną wieprzowinę przez koszyczek, odstawić.
  3. Do naczynia miksującego wlać 15 g oleju, dodać 300 g odsączonej wieprzowiny, rumienić program Wysoka Temp. Przełożyć do miski, odstawić.
  4. Do naczynia miksującego wlać pozostałe 15 g oleju, dodać pozostałe 300 g odsączonej wieprzowiny, rumienić program Wysoka Temp. Przełożyć do miski ze zrumienioną wieprzowiną, odstawić.
  5. Do naczynia miksującego wlać pozostałe 20 g oleju, dodać czosnek, rozdrobnić 5 s/obr. 6. Składniki zgarnąć kopystką ze ścianek na dno naczynia miksującego.
  6. Dodać tarty imbir, czerwoną cebulę, paprykę i marchewkę, rumienić program Wysoka Temp.
  7. Dodać 80 g wody, przyprawę 5 smaków (lub przyprawę do potraw chińskich), pozostałe 20 g sosu sojowego, cukier, groszek cukrowy i kapustę pak choi, przemieszać kopystką, dusić 5 min/120°C/obr. wsteczne/obr. 1. Przełożyć do miski ze zrumienioną wieprzowiną, dokładnie wymieszać kopystką.
  8. Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu (uwaga makaron ryżowy parzymy w wodzie, nie gotujemy)

Wykonanie tradycyjne:

Wieprzowinę pokrojoną w paseczki marynujemy w sosie sojowy, w lodowce ok 15 – 20 minut. Makaron parzymy wg przepisu na opakowaniu. Na patelni głębokiej wlewamy olej i smażymy wieprzowinę aż się zarumieni. Przekładamy na talerz. Wlewamy olej i dodajemy rozdrobniony czosnek, tarty imbir, czerwoną cebulę (jeśli nie macie może być zwykła), paprykę, marchewkę i całość podsmażamy. Dodajemy wodę 80ml i przyprawiamy przyprawą 5 smaków lub do potraw chińskich, sosem sojowym, cukrem. Dodajemy groszek cukrowy i kapustę pak – choi całość dusimy na wolnym ogniu ok 5 minut. Dodajemy wieprzowinę i dokładnie mieszamy. Podajemy z ugotowanym makaronem ryżowym.

 

You may also like

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

Potrzebujecie: – mascarpone 250 g gęstego 1 opakowanie galaretki czerwonej (smak dowolny jaki lubicie) – owoce swieże do dekroacji (u...

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Jeśli zastanawiacie się czy warto zainwestować w thermomix – to poczytajcie opinie moich klientów. Zadałam Im pytanie za co lubią...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

Back to Top