Jedna z moich ulubionych zup. nas w domu dużo je się zup praktycznie codziennie odkąd pojawiło się drugie dziecię 😉 – jest wyłącznie “zupowe”. Zupy są pożywne i szybko się je robi. Taką zupę możecie podawać również z lanymi kluskami lub ziemniakami.

Składniki:
• młoda włoszczyzna ( 2 marchewki, 2 pietruszki, seler z liściami, kawałek pora – część zielona)
• gałązka lubczyku
• kawałeczek brokuł
• kawałeczek kalafiora
• garść fasolki szparagowej młodej
• kalarepa
• 1.5 l wody
• sok pieprz
• 1 łyżka przyprawa uniwersalna (na blogu przepis z szukanych warzyw z kurkuma )
• szczypta czosnku granulowanego
• żółtko ( do zabielenia)
Warzywa myjemy.
Włoszczyznę obieramy i dajemy do garnka. Marchewkę i pietruszkę z włoszczyzny kroimy w kostkę. Brokuł i kalafior kroimy na malutkie różyczki.
Fasolkę na krótkie paski.
Kalarepę w kostkę.
Zalewamy woda.
Górujemy na wolnym ogniu 20 min. Doprawiamy.
Gotujemy 10 min. Żółtko dajemy do szklanki. Dodajemy do niego łyżkę wazową zupy – energicznie mieszamy. Wlewamy do garnka.
Gotujemy na wolnym ogniu 5 min.
Nalewamy do talerzy. Podajemy zupę z makaronem u nas bezglutenowy i posypaną koperkiem.
Smacznego !
THERMOMIX:
Zakładamy osłonę noża miksującego. Umyte warzywa obieramy i wkładamy do naczynia miksującego. Marchewkę i pietruszkę z włoszczyzny kroimy w kostkę. Brokuł i kalafior kroimy na malutkie różyczki.Fasolkę na krótkie paski. Kalarepę w kostkę.
Zalewamy woda. Nakładamy pokrywę wraz z miarką i nastawiamy thermomix na obr. 1 /100’C/25 min. Otwieramy naczynie do szklanki wlewamy 4 łyżki zupy – dodajmy do szklanki żółtko mieszamy – dodajemy do zupy , nastawiamy tm na obr. 1/90’C/ 3 min.