ZAKWAS Z BURAKÓW

ZAKWAS Z BURAKÓW

Nie od dziś wiadomo, że zakwas z buraków jest zdrowy. Warto zrobić go samemu i pić codziennie by wzmocnić organizm. W małych ilościach można podawać go również dzieciom, zaczynając od jednej łyżki stołowej.

Zakwas buraczany:

  • poprawia parametry krwi
  • wspiera odporność
  • pity podczas choroby skraca czas trwania infekcji i przyspiesza rekonwalescencję po chorobie.
  • dodaje energii i poprawia koncentrację
  • wzmacnia wydolność organizmu
  • wspiera pracę nerek i wątroby
  • wspomaga trawienie i reguluje metabolizm

LISTA ZAKUPÓW

  • 1 kilogram buraków – polecam te długie
  • główka czosnku
  • 2 litry  wody – przegotowanej i ostudzonej
  • ziele angielskie – ja tak na oko sypie
  • liście laurowe – ok 5 szt
  • 2 łyżki soli
  • ewentualnie kromka razowego chleba na zakwasie (ja robię bez)

Wykonanie:

Buraki myjemy obieramy i kroimy w grubsze plastry.

Czosnek obieramy i przekrawamy ząbki. Buraki układamy w kamionce przekładając czosnkiem i przyprawami.

Wodę mieszamy z solą. ( na litr wody łyżka soli). Zalewamy buraki tak by były przykryte. Przykrywamy talerzykiem i odstawiamy w ciepłe miejsce. U mnie stoi przy kuchence.

Gotowy po ok. 5-7 dni.

Ukiszony zakwas przecedzić i przelać do wyparzonych słoiczków. Przechowywać w lodówce.

 

You may also like

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

Pyszny krem, który możecie również podawać na imprezy jako przystawkę. Krem możecie serwować z grzankami czosnkowymi, krakersami, można też posypać...

LANY CHRUST

LANY CHRUST

Składniki – 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 3/4 szklanki mleka- szczypta soli...

Back to Top