ZAKWAS Z BURAKÓW

ZAKWAS Z BURAKÓW

Nie od dziś wiadomo, że zakwas z buraków jest zdrowy. Warto zrobić go samemu i pić codziennie by wzmocnić organizm. W małych ilościach można podawać go również dzieciom, zaczynając od jednej łyżki stołowej.

Zakwas buraczany:

  • poprawia parametry krwi
  • wspiera odporność
  • pity podczas choroby skraca czas trwania infekcji i przyspiesza rekonwalescencję po chorobie.
  • dodaje energii i poprawia koncentrację
  • wzmacnia wydolność organizmu
  • wspiera pracę nerek i wątroby
  • wspomaga trawienie i reguluje metabolizm

LISTA ZAKUPÓW

  • 1 kilogram buraków – polecam te długie
  • główka czosnku
  • 2 litry  wody – przegotowanej i ostudzonej
  • ziele angielskie – ja tak na oko sypie
  • liście laurowe – ok 5 szt
  • 2 łyżki soli
  • ewentualnie kromka razowego chleba na zakwasie (ja robię bez)

Wykonanie:

Buraki myjemy obieramy i kroimy w grubsze plastry.

Czosnek obieramy i przekrawamy ząbki. Buraki układamy w kamionce przekładając czosnkiem i przyprawami.

Wodę mieszamy z solą. ( na litr wody łyżka soli). Zalewamy buraki tak by były przykryte. Przykrywamy talerzykiem i odstawiamy w ciepłe miejsce. U mnie stoi przy kuchence.

Gotowy po ok. 5-7 dni.

Ukiszony zakwas przecedzić i przelać do wyparzonych słoiczków. Przechowywać w lodówce.

 

You may also like

ŚNIEŻNY PUCH

ŚNIEŻNY PUCH

Lekkie i odświeżające ciasto z masą sernikową, cytrynową. Choć tak naprawdę możecie użyć innej galaretki, Waszej ulubionej. Na spodzie mamy...

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan to naturalne lekarstwo na chore zatoki, katar, niestrawność, a także na bóle kręgosłupa i reumatyczne. Chrzan pomoże także wybielić...

SERNIK Z CZEKOLADĄ

SERNIK Z CZEKOLADĄ

Sernik to ciasto, które dla niektórych wydaję się bardzo trudne. Dziele się z Wami przepisem na sernik, który zawsze wychodzi....

JAJKA PO PALESTYŃSKU

JAJKA PO PALESTYŃSKU

Dziś taka propozycja na śniadanie – JAJKA PO PALESTYŃSKU – czyli jajka z za’atarem, oliwą i sokiem z cytryny. Podawane...

Back to Top