Nie od dziś wiadomo, że zakwas z buraków jest zdrowy. Warto zrobić go samemu i pić codziennie by wzmocnić organizm. W małych ilościach można podawać go również dzieciom, zaczynając od jednej łyżki stołowej.
Zakwas buraczany:
- poprawia parametry krwi
- wspiera odporność
- pity podczas choroby skraca czas trwania infekcji i przyspiesza rekonwalescencję po chorobie.
- dodaje energii i poprawia koncentrację
- wzmacnia wydolność organizmu
- wspiera pracę nerek i wątroby
- wspomaga trawienie i reguluje metabolizm

LISTA ZAKUPÓW
- 1 kilogram buraków – polecam te długie
- główka czosnku
- 2 litry wody – przegotowanej i ostudzonej
- ziele angielskie – ja tak na oko sypie
- liście laurowe – ok 5 szt
- 2 łyżki soli
- ewentualnie kromka razowego chleba na zakwasie (ja robię bez)
Wykonanie:
Buraki myjemy obieramy i kroimy w grubsze plastry.
Czosnek obieramy i przekrawamy ząbki. Buraki układamy w kamionce przekładając czosnkiem i przyprawami.
Wodę mieszamy z solą. ( na litr wody łyżka soli). Zalewamy buraki tak by były przykryte. Przykrywamy talerzykiem i odstawiamy w ciepłe miejsce. U mnie stoi przy kuchence.
Gotowy po ok. 5-7 dni.
Ukiszony zakwas przecedzić i przelać do wyparzonych słoiczków. Przechowywać w lodówce.