ZAKWAS Z BURAKÓW

ZAKWAS Z BURAKÓW

Zakwas z buraków to podstawa dobrego barszczu, ale i środek na wzmocnienie i na poprawę wyników krwi. Zrobienie zakwasu jest bardzo proste. Gotowy zakwas przelewamy do buteleczek i przechowujemy w lodowce.

LISTA ZAKUPÓW

  • 1 kilogram buraków – polecam te długie
  • główka czosnku
  • litr  wody – przegotowanej i ostudzonej
  • ziele angielskie – ja tak na oko sypie(ok. 5 szt)
  • liście laurowe – ok 5 szt
  • 2 łyżki soli
  • ewentualnie kromka razowego chleba na zakwasie (ja robię bez)

Wykonanie:

Buraki myjemy obieramy i kroimy w grubsze plastry.

Czosnek obieramy i przekrawamy ząbki. Buraki układamy w kamionce przekładając czosnkiem i przyprawami.

Wodę mieszamy z solą. ( na litr wody łyżka soli). Zalewamy buraki tak by były przykryte. Przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce. U mnie stoi przy kuchence.

Gotowy po ok. 5-7 dni.

Ukiszony zakwas przecedzić i przelać do wyparzonych słoiczków. Przechowywać w lodówce.

WYKONANIE W THERMOMIX:

  1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 2 s/obr. 6.
  2. Dodać 500 g buraków, rozdrobnić 10 s/obr. 4. Przełożyć do czystego glinianego naczynia
  3. Dodać 500 g buraków, ponownie rozdrobnić 10 s/obr. 4. Przełożyć do wcześniej rozdrobnionych buraków.
  4. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, sól i cukier, gotować 10 min/100°C/obr. 1. Ostudzić.
  5. Buraki znajdujące się w glinianym naczyniu zalać ugotowaną wodą, następnie na wierzchu położyć chleb. Naczynie przykryć szczelnie oddychającą gazą, obwiązać i odstawić w ciepłe miejsce na 5 -7 dni.
 

You may also like

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

Nazwę kanapkowe zawdzięczają temu, iż kroimy je na plasterki. Wyciągamy ze słoika i są od razu gotowe do położenia na...

SMOOTHIE BOWL

SMOOTHIE BOWL

A gdyby tak zamiast owsianki zjeść coś pożywnego pełnego orzeźwiających owoców i równie syscącego ? Zapraszam Cię na przepis na...

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

Pasta może być użyta do smarowania kanapek, jako dodatek do dań a także jako dip do warzyw. Wszystkie warzywa użyte do...

CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO MARCHEWKOWE

Proste, szybkie i smaczne ciasto, którego głównym składnikiem są marchewki. U nas bez orzechów ze względu na alergie, ale jeśli...

Back to Top