ZAKWAS Z BURAKÓW

ZAKWAS Z BURAKÓW

Zakwas z buraków to podstawa dobrego barszczu, ale i środek na wzmocnienie i na poprawę wyników krwi. Zrobienie zakwasu jest bardzo proste. Gotowy zakwas przelewamy do buteleczek i przechowujemy w lodowce.

LISTA ZAKUPÓW

  • 1 kilogram buraków – polecam te długie
  • główka czosnku
  • litr  wody – przegotowanej i ostudzonej
  • ziele angielskie – ja tak na oko sypie(ok. 5 szt)
  • liście laurowe – ok 5 szt
  • 2 łyżki soli
  • ewentualnie kromka razowego chleba na zakwasie (ja robię bez)

Wykonanie:

Buraki myjemy obieramy i kroimy w grubsze plastry.

Czosnek obieramy i przekrawamy ząbki. Buraki układamy w kamionce przekładając czosnkiem i przyprawami.

Wodę mieszamy z solą. ( na litr wody łyżka soli). Zalewamy buraki tak by były przykryte. Przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce. U mnie stoi przy kuchence.

Gotowy po ok. 5-7 dni.

Ukiszony zakwas przecedzić i przelać do wyparzonych słoiczków. Przechowywać w lodówce.

WYKONANIE W THERMOMIX:

  1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 2 s/obr. 6.
  2. Dodać 500 g buraków, rozdrobnić 10 s/obr. 4. Przełożyć do czystego glinianego naczynia
  3. Dodać 500 g buraków, ponownie rozdrobnić 10 s/obr. 4. Przełożyć do wcześniej rozdrobnionych buraków.
  4. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, sól i cukier, gotować 10 min/100°C/obr. 1. Ostudzić.
  5. Buraki znajdujące się w glinianym naczyniu zalać ugotowaną wodą, następnie na wierzchu położyć chleb. Naczynie przykryć szczelnie oddychającą gazą, obwiązać i odstawić w ciepłe miejsce na 5 -7 dni.
 

You may also like

ŚNIEŻNY PUCH

ŚNIEŻNY PUCH

Lekkie i odświeżające ciasto z masą sernikową, cytrynową. Choć tak naprawdę możecie użyć innej galaretki, Waszej ulubionej. Na spodzie mamy...

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan to naturalne lekarstwo na chore zatoki, katar, niestrawność, a także na bóle kręgosłupa i reumatyczne. Chrzan pomoże także wybielić...

SERNIK Z CZEKOLADĄ

SERNIK Z CZEKOLADĄ

Sernik to ciasto, które dla niektórych wydaję się bardzo trudne. Dziele się z Wami przepisem na sernik, który zawsze wychodzi....

JAJKA FASZEROWANE

JAJKA FASZEROWANE

Na śniadanie wielkanocne i nie tylko polecam jajka faszerowane pieczarkami. Świetnie sprawdzają się również jako przystawka na imprezę. Składniki: 5...

Back to Top