ZAKWAS Z BURAKÓW

ZAKWAS Z BURAKÓW

Zakwas z buraków to podstawa dobrego barszczu, ale i środek na wzmocnienie i na poprawę wyników krwi. Zrobienie zakwasu jest bardzo proste. Gotowy zakwas przelewamy do buteleczek i przechowujemy w lodowce.

LISTA ZAKUPÓW

  • 1 kilogram buraków – polecam te długie
  • główka czosnku
  • litr  wody – przegotowanej i ostudzonej
  • ziele angielskie – ja tak na oko sypie(ok. 5 szt)
  • liście laurowe – ok 5 szt
  • 2 łyżki soli
  • ewentualnie kromka razowego chleba na zakwasie (ja robię bez)

Wykonanie:

Buraki myjemy obieramy i kroimy w grubsze plastry.

Czosnek obieramy i przekrawamy ząbki. Buraki układamy w kamionce przekładając czosnkiem i przyprawami.

Wodę mieszamy z solą. ( na litr wody łyżka soli). Zalewamy buraki tak by były przykryte. Przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce. U mnie stoi przy kuchence.

Gotowy po ok. 5-7 dni.

Ukiszony zakwas przecedzić i przelać do wyparzonych słoiczków. Przechowywać w lodówce.

WYKONANIE W THERMOMIX:

  1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 2 s/obr. 6.
  2. Dodać 500 g buraków, rozdrobnić 10 s/obr. 4. Przełożyć do czystego glinianego naczynia
  3. Dodać 500 g buraków, ponownie rozdrobnić 10 s/obr. 4. Przełożyć do wcześniej rozdrobnionych buraków.
  4. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, sól i cukier, gotować 10 min/100°C/obr. 1. Ostudzić.
  5. Buraki znajdujące się w glinianym naczyniu zalać ugotowaną wodą, następnie na wierzchu położyć chleb. Naczynie przykryć szczelnie oddychającą gazą, obwiązać i odstawić w ciepłe miejsce na 5 -7 dni.
 

You may also like

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

Pyszne ciasto – połączenie delikatnej pianki truskawkowej z czekoladowym ciastem. Świetnie sprawdzi się na przyjęcie w ogrodzie. Warto zrobić je...

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

Back to Top