Zakwas z buraków to podstawa dobrego barszczu, ale i środek na wzmocnienie i na poprawę wyników krwi. Zrobienie zakwasu jest bardzo proste. Gotowy zakwas przelewamy do buteleczek i przechowujemy w lodowce.

LISTA ZAKUPÓW
- 1 kilogram buraków – polecam te długie
- główka czosnku
- litr wody – przegotowanej i ostudzonej
- ziele angielskie – ja tak na oko sypie(ok. 5 szt)
- liście laurowe – ok 5 szt
- 2 łyżki soli
- ewentualnie kromka razowego chleba na zakwasie (ja robię bez)
Wykonanie:
Buraki myjemy obieramy i kroimy w grubsze plastry.
Czosnek obieramy i przekrawamy ząbki. Buraki układamy w kamionce przekładając czosnkiem i przyprawami.
Wodę mieszamy z solą. ( na litr wody łyżka soli). Zalewamy buraki tak by były przykryte. Przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce. U mnie stoi przy kuchence.
Gotowy po ok. 5-7 dni.
Ukiszony zakwas przecedzić i przelać do wyparzonych słoiczków. Przechowywać w lodówce.
WYKONANIE W THERMOMIX:
- Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 2 s/obr. 6.
- Dodać 500 g buraków, rozdrobnić 10 s/obr. 4. Przełożyć do czystego glinianego naczynia
- Dodać 500 g buraków, ponownie rozdrobnić 10 s/obr. 4. Przełożyć do wcześniej rozdrobnionych buraków.
- Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, sól i cukier, gotować 10 min/100°C/obr. 1. Ostudzić.
- Buraki znajdujące się w glinianym naczyniu zalać ugotowaną wodą, następnie na wierzchu położyć chleb. Naczynie przykryć szczelnie oddychającą gazą, obwiązać i odstawić w ciepłe miejsce na 5 -7 dni.