ZAKWAS Z BURAKÓW

ZAKWAS Z BURAKÓW

Zakwas z buraków to podstawa dobrego barszczu, ale i środek na wzmocnienie i na poprawę wyników krwi. Zrobienie zakwasu jest bardzo proste. Gotowy zakwas przelewamy do buteleczek i przechowujemy w lodowce.

LISTA ZAKUPÓW

  • 1 kilogram buraków – polecam te długie
  • główka czosnku
  • litr  wody – przegotowanej i ostudzonej
  • ziele angielskie – ja tak na oko sypie(ok. 5 szt)
  • liście laurowe – ok 5 szt
  • 2 łyżki soli
  • ewentualnie kromka razowego chleba na zakwasie (ja robię bez)

Wykonanie:

Buraki myjemy obieramy i kroimy w grubsze plastry.

Czosnek obieramy i przekrawamy ząbki. Buraki układamy w kamionce przekładając czosnkiem i przyprawami.

Wodę mieszamy z solą. ( na litr wody łyżka soli). Zalewamy buraki tak by były przykryte. Przykrywamy gazą i odstawiamy w ciepłe miejsce. U mnie stoi przy kuchence.

Gotowy po ok. 5-7 dni.

Ukiszony zakwas przecedzić i przelać do wyparzonych słoiczków. Przechowywać w lodówce.

WYKONANIE W THERMOMIX:

  1. Do naczynia miksującego włożyć czosnek, rozdrobnić 2 s/obr. 6.
  2. Dodać 500 g buraków, rozdrobnić 10 s/obr. 4. Przełożyć do czystego glinianego naczynia
  3. Dodać 500 g buraków, ponownie rozdrobnić 10 s/obr. 4. Przełożyć do wcześniej rozdrobnionych buraków.
  4. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać liście laurowe, ziarenka ziela angielskiego, sól i cukier, gotować 10 min/100°C/obr. 1. Ostudzić.
  5. Buraki znajdujące się w glinianym naczyniu zalać ugotowaną wodą, następnie na wierzchu położyć chleb. Naczynie przykryć szczelnie oddychającą gazą, obwiązać i odstawić w ciepłe miejsce na 5 -7 dni.
 

You may also like

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Jeśli zastanawiacie się czy warto zainwestować w thermomix – to poczytajcie opinie moich klientów. Zadałam Im pytanie za co lubią...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

KREM Z BROKUŁ Z GRZANKAMI CZOSNKOWYMI

Pyszny krem, który możecie również podawać na imprezy jako przystawkę. Krem możecie serwować z grzankami czosnkowymi, krakersami, można też posypać...

Back to Top