Zapiekane jajko w bułce to swego czasu hit Instagrama. Skusiłam się i ja zwłaszcza, że zostało nam dość sporo bułek z dnia poprzedniego. Propozycja z cyklu zero waste z wykorzystaniem czerstwych bułek i tego co mamy akurat w danej chwili w lodówce

Składniki na 3 bułki:
– kiełbasa pokrojona w kostkę
– cebula pokrojona w pióra
– łyżka masła
– 3 jajka
– 3 bułki
– szczypiorek
– sól pieprz
– Ser tarty mozarella
z bułek wyjmujemy środek.
Kiełbaskę lub szynkę podsmażamy z cebulka. Wypełniamy środek bułki. Wbijamy jajko. Zapiekamy 15 min w 160’C (z funkcja grilla). 5 min prze słońcem posypujemy startym serem. Wyciągamy z piekarnika.
Doprawiamy solą i pieprzem. Posypujemy szczypiorkiem. Podajemy na ciepło.