ZAPIEKANE OWOCE POD KOGLEM MOGLEM Z KRUSZONKĄ I LIKIEREM JAJECZNYM

ZAPIEKANE OWOCE POD KOGLEM MOGLEM Z KRUSZONKĄ I LIKIEREM JAJECZNYM

Składniki:

  • 300 g owoców jagód, śliwek, malin, jabłek, gruszek
  • 4 żółtka
  • 30g cukru / xylitolu
  • 2 łyżki likieru jajecznego (opcjonalnie)

Kruszonka:

  • 135g mąki lub kaszy manny
  • 60 g cukru
  • 70 g masła

Wykonanie tradycyjne:

  1. Jeśli używacie jabłek dobrze jest je wcześniej obrać i pokroić w drobną kostkę. Wyłożyć do miseczki do zapiekania. Śliwki przekrawamy na pół i układamy w miseczce. Gruszki kroimy w grubą kostkę, a maliny lub jagody wkładamy w całości.
  2. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
  3. . Jajka utrzeć z cukrem lub xylitolem na puch.
  4. Wyłożyć masę z żółtek na owoce.
  5. Wykonanie kruszonki: Do czystej i suchej miski wsypać mąkę, cukier i masło – zmiksować mikserem aż powstaną grudki.
  6. Posypać kruszonką. 7. Piec 12-15 min (180°C) lub do momentu, aż wierzch stanie się złotobrązowy.8. Podawać polane likierem jajecznym. (przepis na blogu – zapraszam LIKIER JAJECZNY)

Wykonanie w #thermomix:

  1. Jeśli używacie jabłek dobrze jest je wcześniej obrać i zmiksować obr. 4/4-5 sek. Wyłożyć do miseczki do zapiekania. Śliwki przekrawamy na pół i układamy w miseczce. Gruszki kroimy w grubą kostkę, a maliny lub jagody wkładamy w całości.
  2. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
  3. Do naczynia miksującego włożyć żółtka, dodać ksylitol/cukier, wymieszać 6 min/37°C/obr. 3.5
  4. Wyłożyć masę z żółtek na owoce.
  5. Wykonanie kruszonki: Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać mąkę, cukier i masło – rozdrobnić obr. 5-6 /sek. 10
  6. Posypać kruszonką.
  7. Piec 12-15 min (180°C) lub do momentu, aż wierzch stanie się złotobrązowy.
  8. . Podawać polane likierem jajecznym. (przepis na blogu – zapraszam)

 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top