
Składniki:
- 300 g owoców jagód, śliwek, malin, jabłek, gruszek
- 4 żółtka
- 30g cukru / xylitolu
- 2 łyżki likieru jajecznego (opcjonalnie)
Kruszonka:
- 135g mąki lub kaszy manny
- 60 g cukru
- 70 g masła
Wykonanie tradycyjne:
- Jeśli używacie jabłek dobrze jest je wcześniej obrać i pokroić w drobną kostkę. Wyłożyć do miseczki do zapiekania. Śliwki przekrawamy na pół i układamy w miseczce. Gruszki kroimy w grubą kostkę, a maliny lub jagody wkładamy w całości.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
- . Jajka utrzeć z cukrem lub xylitolem na puch.
- Wyłożyć masę z żółtek na owoce.
- Wykonanie kruszonki: Do czystej i suchej miski wsypać mąkę, cukier i masło – zmiksować mikserem aż powstaną grudki.
- Posypać kruszonką. 7. Piec 12-15 min (180°C) lub do momentu, aż wierzch stanie się złotobrązowy.8. Podawać polane likierem jajecznym. (przepis na blogu – zapraszam LIKIER JAJECZNY)
Wykonanie w #thermomix:
- Jeśli używacie jabłek dobrze jest je wcześniej obrać i zmiksować obr. 4/4-5 sek. Wyłożyć do miseczki do zapiekania. Śliwki przekrawamy na pół i układamy w miseczce. Gruszki kroimy w grubą kostkę, a maliny lub jagody wkładamy w całości.
- Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
- Do naczynia miksującego włożyć żółtka, dodać ksylitol/cukier, wymieszać 6 min/37°C/obr. 3.5
- Wyłożyć masę z żółtek na owoce.
- Wykonanie kruszonki: Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać mąkę, cukier i masło – rozdrobnić obr. 5-6 /sek. 10
- Posypać kruszonką.
- Piec 12-15 min (180°C) lub do momentu, aż wierzch stanie się złotobrązowy.
- . Podawać polane likierem jajecznym. (przepis na blogu – zapraszam)

