ZAPIEKANE OWOCE POD KOGLEM MOGLEM Z KRUSZONKĄ I LIKIEREM JAJECZNYM

ZAPIEKANE OWOCE POD KOGLEM MOGLEM Z KRUSZONKĄ I LIKIEREM JAJECZNYM

Składniki:

  • 300 g owoców jagód, śliwek, malin, jabłek, gruszek
  • 4 żółtka
  • 30g cukru / xylitolu
  • 2 łyżki likieru jajecznego (opcjonalnie)

Kruszonka:

  • 135g mąki lub kaszy manny
  • 60 g cukru
  • 70 g masła

Wykonanie tradycyjne:

  1. Jeśli używacie jabłek dobrze jest je wcześniej obrać i pokroić w drobną kostkę. Wyłożyć do miseczki do zapiekania. Śliwki przekrawamy na pół i układamy w miseczce. Gruszki kroimy w grubą kostkę, a maliny lub jagody wkładamy w całości.
  2. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
  3. . Jajka utrzeć z cukrem lub xylitolem na puch.
  4. Wyłożyć masę z żółtek na owoce.
  5. Wykonanie kruszonki: Do czystej i suchej miski wsypać mąkę, cukier i masło – zmiksować mikserem aż powstaną grudki.
  6. Posypać kruszonką. 7. Piec 12-15 min (180°C) lub do momentu, aż wierzch stanie się złotobrązowy.8. Podawać polane likierem jajecznym. (przepis na blogu – zapraszam LIKIER JAJECZNY)

Wykonanie w #thermomix:

  1. Jeśli używacie jabłek dobrze jest je wcześniej obrać i zmiksować obr. 4/4-5 sek. Wyłożyć do miseczki do zapiekania. Śliwki przekrawamy na pół i układamy w miseczce. Gruszki kroimy w grubą kostkę, a maliny lub jagody wkładamy w całości.
  2. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
  3. Do naczynia miksującego włożyć żółtka, dodać ksylitol/cukier, wymieszać 6 min/37°C/obr. 3.5
  4. Wyłożyć masę z żółtek na owoce.
  5. Wykonanie kruszonki: Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać mąkę, cukier i masło – rozdrobnić obr. 5-6 /sek. 10
  6. Posypać kruszonką.
  7. Piec 12-15 min (180°C) lub do momentu, aż wierzch stanie się złotobrązowy.
  8. . Podawać polane likierem jajecznym. (przepis na blogu – zapraszam)

 

You may also like

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

CIASTO Z TRUSKAWKOWĄ PIANKĄ

Pyszne ciasto – połączenie delikatnej pianki truskawkowej z czekoladowym ciastem. Świetnie sprawdzi się na przyjęcie w ogrodzie. Warto zrobić je...

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

Back to Top