ZAPIEKANE OWOCE POD KOGLEM MOGLEM Z KRUSZONKĄ I LIKIEREM JAJECZNYM

ZAPIEKANE OWOCE POD KOGLEM MOGLEM Z KRUSZONKĄ I LIKIEREM JAJECZNYM

Składniki:

  • 300 g owoców jagód, śliwek, malin, jabłek, gruszek
  • 4 żółtka
  • 30g cukru / xylitolu
  • 2 łyżki likieru jajecznego (opcjonalnie)

Kruszonka:

  • 135g mąki lub kaszy manny
  • 60 g cukru
  • 70 g masła

Wykonanie tradycyjne:

  1. Jeśli używacie jabłek dobrze jest je wcześniej obrać i pokroić w drobną kostkę. Wyłożyć do miseczki do zapiekania. Śliwki przekrawamy na pół i układamy w miseczce. Gruszki kroimy w grubą kostkę, a maliny lub jagody wkładamy w całości.
  2. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
  3. . Jajka utrzeć z cukrem lub xylitolem na puch.
  4. Wyłożyć masę z żółtek na owoce.
  5. Wykonanie kruszonki: Do czystej i suchej miski wsypać mąkę, cukier i masło – zmiksować mikserem aż powstaną grudki.
  6. Posypać kruszonką. 7. Piec 12-15 min (180°C) lub do momentu, aż wierzch stanie się złotobrązowy.8. Podawać polane likierem jajecznym. (przepis na blogu – zapraszam LIKIER JAJECZNY)

Wykonanie w #thermomix:

  1. Jeśli używacie jabłek dobrze jest je wcześniej obrać i zmiksować obr. 4/4-5 sek. Wyłożyć do miseczki do zapiekania. Śliwki przekrawamy na pół i układamy w miseczce. Gruszki kroimy w grubą kostkę, a maliny lub jagody wkładamy w całości.
  2. Rozgrzać piekarnik do temp. 180°C.
  3. Do naczynia miksującego włożyć żółtka, dodać ksylitol/cukier, wymieszać 6 min/37°C/obr. 3.5
  4. Wyłożyć masę z żółtek na owoce.
  5. Wykonanie kruszonki: Do czystego i suchego naczynia miksującego wsypać mąkę, cukier i masło – rozdrobnić obr. 5-6 /sek. 10
  6. Posypać kruszonką.
  7. Piec 12-15 min (180°C) lub do momentu, aż wierzch stanie się złotobrązowy.
  8. . Podawać polane likierem jajecznym. (przepis na blogu – zapraszam)

 

You may also like

ŚNIEŻNY PUCH

ŚNIEŻNY PUCH

Lekkie i odświeżające ciasto z masą sernikową, cytrynową. Choć tak naprawdę możecie użyć innej galaretki, Waszej ulubionej. Na spodzie mamy...

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan tarty w słoiczku

Chrzan to naturalne lekarstwo na chore zatoki, katar, niestrawność, a także na bóle kręgosłupa i reumatyczne. Chrzan pomoże także wybielić...

SERNIK Z CZEKOLADĄ

SERNIK Z CZEKOLADĄ

Sernik to ciasto, które dla niektórych wydaję się bardzo trudne. Dziele się z Wami przepisem na sernik, który zawsze wychodzi....

MAZUREK CZEKOLADOWO – KAJMAKOWY

MAZUREK CZEKOLADOWO – KAJMAKOWY

Ciasto: 200 g masła, zimnego, pokrojonego na kawałki350 g mąki pszennej2 żółtka100 g cukru1 łyżka kwaśnej śmietany, 18% tłuszczuPolewa: 200...

Back to Top