
Zwał jak zwał, hendmade zdrowe słodycze rządzą dziś w mojej kuchni.
Bez dodatku cukru. I wegańskie.
A ich przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż pół godziny! (Nie licząc czasu jaki potrzebują daktyle by zmięknąć)
Składniki, na ok 20 pralinek:
- 300 g suszonych daktyli, bez pestek, najlepiej niesiarkowanych (zalać na min. Pół h wrzątkiem. Po tym czasie mocno odsączyć na sicie)
- 30 ml wody różanej
- 2- 3 łyżki roztopionego oleju kokosowego
- 3- 4 łyżki mielonych orzechów/migdałów
+ na posypkę(u mnie):
Kakao dark
Karob
Mak
Uprażone na suchej patelni wiórki kokosowe
Liofilizowane truskawki- zmielić, zostawiając większe kawałki
Pistacje
Kurkuma (można wymieszać z odrobiną cukru pudru)
Przyprawa korzenna do piernika
Matcha
++Potrzebne Wam będą również małe “foremki” papierowe. Kupicie je w każdym markecie.
Możecie także użyć papieru do pieczenia.
Wykonanie:
Odsączone daktyle zmiksowac blenderem, wraz z wodą różaną. Dodać olej i orzechy. Wymieszać dokładnie. Formować małe kulki i obtaczać w posypkach, które ja po prostu rozsypałam w porcjach na czystym, kuchennym blacie.
Gotowe wkładacie do foremek. Następnie ułożcie na tacy bądź talerzu i schowajcie do lodówki.
WYKONANIE W THERMOMIX:
- Do naczynia miksującego włożyć odsączone daktyle wraz z wodą różaną – zmiksować obr. 9 /10 sek.
- Dodać olej i orzechy – wymieszać obr. 5/ 6 sek.
- Uformować kulki.
- Kulki obtoczyć w wybranej posypce (pomysły powyżej)
- Gotowe wkładacie do foremek. Następnie ułóżcie na tacy bądź talerzu i schowajcie do lodówki.