ZDROWE TŁUSZCZE

ZDROWE TŁUSZCZE

Dobry tłuszcz nie jest zły, czyli które tłuszcze są wartościowe. Najbardziej zdrowe są tłuszcze nienasycone. Te nasycone np. olej kokosowy są dobre ale do smażenia. Tłuszcze usprawniają nasze myślenie, chronią przed chorobami, leczą serce, wpływają na utrzymanie odporności i prawidłowego cholesterolu. Tłuszcze te zdrowe powinny być na stałe wpisane do naszej diety, ale nie można z nimi przesadzać gdyż są mocno kaloryczne. Ważne też by były dobrej jakości.

Jakie tłuszcze są wartościowe?

  • oleje z nasion lnu, siemienia lnianego
  • orzechy ?
  • wszelkie pestki i nasiona
  • ryby ?
  • jaja?
  • awokado ?

W ostatnim czasie bardzo modne stały się wszelkiego rodzaju oleje z nasion lnu, pestek dyni, czarnuszki itp. Są one zdrowe i warto po nie sięgnąć, jednak warto też wiedzieć na co zwrócić uwagę przy zakupie takich olejów. Źle przechowywane zrobią nam więcej złego, niż dobrego.

PRZY ZAKUPIE ZWRÓC UWAGĘ:

zdrowe oleje powinny być przechowywane w lodówce i także na etapie transportu powinny być tak zabezpieczone. ✔ warto zwrócić uwagę na butelkę, która powinna być ciemna ✔ kupuj mniejszą butelkę, gdyż po otwarciu olej powinien być zużyty wciągu miesiąca. ✔ wszelakie oleje roślinne powinny być tłoczone na zimno – ale nie mechanicznie!, a co za tym idzie przechowywane w zimnym miejscu (lodówka) i w ciemnej butelce.

OLEJ Z PIERWSZEGO TŁOCZENIA nie oznacza że nie jest on RAFINOWANY – dobrze sprawdź na butelce.

NIE KUPUJ:

☢️RAFINOWANYCH – co to jest olej rafinowany – często widzę w sklepach OLEJ BIO ale RAFINOWANY! czyli poddany procesowi chemicznemu. Proces ten powoduje, że takie tłuszcze działają na nasz organizm prozapalnie. Proces rafinacji polega na oczyszczeniu produktu za pomocą wysokiej temperatury i chemii. Po tym zabiegu produkt pozbawiony jest wszelkich wartościowych minerałów i witamin.

❌Co to jest proces dymienia tłuszczy ?

Nie każdy olej nadaje się do smażenia – to warto podkreślić. Nie możemy smażyć na olejach lnianych, z pestek dyni itp. Punkt dymienia to kluczowy moment smażenia –> wówczas olej /tłuszcz traci wszelkie wartości odżywcze i staje się dla naszego organizmu toksyczny ❗️ Ponadto potrawy będą miały przypalony smak. Najlepszymi olejami do smażenia są oleje nasycone czyli np. olej kokosowy, a także oliwa z oliwek.

UWAŻAJCIE na MASŁO – masło ma niską temperaturę dymienia. Najlepiej używać do smażenia masła klarowanego (jego temperatura dymienia jest już znacznie wyższa).

OLEJ LNIANY

przechowujemy go bezwzględnie w lodówce. Jest bardzo wartościowy, warto dodać go do np. do drugiego śniadania polewając łyżeczką sałatkę. Jeśli chcecie kupić go przez Internet sprawdź czy sprzedawca wysyła olej w opakowaniu termicznym. Mam sprawdzonego takiego sprzedawcę jeśli ktoś z Was były zainteresowany. – wspiera on układ odpornościowy – wspiera pracę mózgu – reguluje poziom cholesterolu – korzystnie wpływa na włosy, skórę i paznokcie – polecam olejowanie włosów – czyni cuda !

——————————————

R Y B Y ?? i OMEGA -3

nie ukrywajmy ryby są zdrowe, są bogate w zdrowe tłuszcze OMEGA-3. Ale na co zwrócić uwagę przy zakupie? – Świeża ryba nie może mieć mętnych oczu – zawsze kupuj ryby ze sprawdzonego źródła – jeśli chodzi o Częstochowę mam kilka punktów sprawdzonych służę pomocą – im mniejsza ryba tym mniej zanieczyszczeń – ryby nie mogą być hodowlane – zawsze sprawdzaj skąd pochodzi ryba – najlepiej z oceanu Atlantyckiego (uważa się obecnie za najczystsze wody) z dzikich połowów – wybieraj ryby z białym mięsem przykład: ŁOSOŚ ATLANTYCKI – na pudełku nazwa z tyłu okazuje się, że to tylko nazwa – pochodzenie: hodowlany dlatego uważnie czytajmy etykiety ! ❗️

SUPLEMENTACJA OMEGA – 3 :można suplementować, ale nie wybierajcie aptecznych produktów, gdyż mają bardzo mało OMEGA-3. Wybieraj tran z małych ryb. Ważne by producent zamiesić informacje ż jest to tran z dobrej jakości ryb bez zanieczyszczeń, z certyfikowanym miejscem połowu. Kapsułka powinna zawierać od 1000 – 1200mg EPA DHA. Skład kapsułki powinien być krótki bez zbędnych dodatków.

 

You may also like

KARMNIK DLA PTAKÓW

KARMNIK DLA PTAKÓW

Dziś na Waszą prośbę szczegóły jak zrobić wianek – karmnik dla ptaków. U nas jak widzicie już wisi.Do wianka możecie...

KINDER PARTY – jak zorganizować, by nie zwariować :)

KINDER PARTY – jak zorganizować, by nie zwariować :)

K I N D E R • P A R T Y jak zorganizować przyjęcie dla dzieci w domu? Dla...

ZAKWAS Z BURAKÓW

ZAKWAS Z BURAKÓW

Nie od dziś wiadomo, że zakwas z buraków jest zdrowy. Warto zrobić go samemu i pić codziennie by wzmocnić organizm....

CZY WARTO KUPIĆ THERMOMIX ?

CZY WARTO KUPIĆ THERMOMIX ?

Dziś recenzja thermomix’a TM6 i jego przyjaciela TM Friend. Po 12 latach używania thermomix’a i 2 latach bycia przedstawicielem, postaram...

Back to Top