ŻELKI a la  “HARIBO”

ŻELKI a la “HARIBO”

Składniki:

100ml dowolnego soku owocowego
6 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
1 łyżka cukru (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Żelatynę wsypać do niedużego garnka. Zalać sokiem owocowym i pozostawić na 5- 10min, do zwiększenia objętości.
Gdy żelatyna napęcznieje, dodać sok i podgrzewać mieszając, aż żelatyna się rozpuści.
Dosłodzić do smaku.
Płyn rozlać do formy silikonowej na pralinki, wstawić formę do lodówki na co najmniej 1 godz.

Szybsza wersja:
1 op dowolnej galaretki
100 ml wody

Galaretkę zalewamy woda i gotujemy ciagle mieszając Ok 5 min. Wylewamy do silikonowych foremek wstawiamy do lodówki na 1 godz.

thermomix: sok wymieszać z żelatyną w miseczce aż napęcznieje. odstawić. do naczynia miksującego wsypać cukier dodać wodę gotowąc 5 min/100’C/obr. 2 Dodać sok z żelatyną i podgrzewać jeszcze 1 min/70’C/obr.2

Płynną galaretkę przelać do foremek, odstawić do ostudzenia.

 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top