ŻELKI a la  “HARIBO”

ŻELKI a la “HARIBO”

Składniki:

100ml dowolnego soku owocowego
6 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
1 łyżka cukru (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Żelatynę wsypać do niedużego garnka. Zalać sokiem owocowym i pozostawić na 5- 10min, do zwiększenia objętości.
Gdy żelatyna napęcznieje, dodać sok i podgrzewać mieszając, aż żelatyna się rozpuści.
Dosłodzić do smaku.
Płyn rozlać do formy silikonowej na pralinki, wstawić formę do lodówki na co najmniej 1 godz.

Szybsza wersja:
1 op dowolnej galaretki
100 ml wody

Galaretkę zalewamy woda i gotujemy ciagle mieszając Ok 5 min. Wylewamy do silikonowych foremek wstawiamy do lodówki na 1 godz.

thermomix: sok wymieszać z żelatyną w miseczce aż napęcznieje. odstawić. do naczynia miksującego wsypać cukier dodać wodę gotowąc 5 min/100’C/obr. 2 Dodać sok z żelatyną i podgrzewać jeszcze 1 min/70’C/obr.2

Płynną galaretkę przelać do foremek, odstawić do ostudzenia.

 

You may also like

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

Nazwę kanapkowe zawdzięczają temu, iż kroimy je na plasterki. Wyciągamy ze słoika i są od razu gotowe do położenia na...

SMOOTHIE BOWL

SMOOTHIE BOWL

A gdyby tak zamiast owsianki zjeść coś pożywnego pełnego orzeźwiających owoców i równie syscącego ? Zapraszam Cię na przepis na...

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

Pasta może być użyta do smarowania kanapek, jako dodatek do dań a także jako dip do warzyw. Wszystkie warzywa użyte do...

CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO MARCHEWKOWE

Proste, szybkie i smaczne ciasto, którego głównym składnikiem są marchewki. U nas bez orzechów ze względu na alergie, ale jeśli...

Back to Top