
Składniki:
100ml dowolnego soku owocowego
6 płaskich łyżeczek żelatyny w proszku
1 łyżka cukru (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Żelatynę wsypać do niedużego garnka. Zalać sokiem owocowym i pozostawić na 5- 10min, do zwiększenia objętości.
Gdy żelatyna napęcznieje, dodać sok i podgrzewać mieszając, aż żelatyna się rozpuści.
Dosłodzić do smaku.
Płyn rozlać do formy silikonowej na pralinki, wstawić formę do lodówki na co najmniej 1 godz.
Szybsza wersja:
1 op dowolnej galaretki
100 ml wody
Galaretkę zalewamy woda i gotujemy ciagle mieszając Ok 5 min. Wylewamy do silikonowych foremek wstawiamy do lodówki na 1 godz.
thermomix: sok wymieszać z żelatyną w miseczce aż napęcznieje. odstawić. do naczynia miksującego wsypać cukier dodać wodę gotowąc 5 min/100’C/obr. 2 Dodać sok z żelatyną i podgrzewać jeszcze 1 min/70’C/obr.2
Płynną galaretkę przelać do foremek, odstawić do ostudzenia.