
Składniki:
- 250 g mleka
- 250 g wody mineralnej, gazowanej
- 400 g szpinaku mrożonego, rozdrobnionego, uprzednio rozmrożonego
- 250 g mąki pszennej
- 2 jajka
- 2 łyżkI oleju
- 1 ½ łyżeczki soli
- masło do natłuszczenia patelni
- 200 g serka śmietankowego (np. Almette)
- 4 – 6 gałązek szczypiorku, świeżego, drobno posiekanego
- ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
- kilka plasterków łososia wędzonego
- kawior czarny (opcjonalnie)
#thermomix: Do naczynia miksującego wlać mleko, wodę mineralną, dodać szpinak, zmiksować 15 s/obr. 8.Dodać mąkę, jajka, olej i sól, zmiksować 10 s/obr. 6, przełożyć do miski, odstawić na 15 min.Natłuścić masłem nieprzywierającą patelnię, rozgrzać na średnim ogniu. Ciasto wlewać chochelką porcjami na patelnię i obracać nią tak, aby ciasto całkowicie pokryło dno. Smażyć na średnim ogniu ok. 1 min lub do momentu, aż naleśnik będzie przyrumieniony. Ostrożnie przewrócić naleśnika na drugą stronę. Smażyć kilka sekund aż będzie gotowy przełożyć na talerz. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki.W małej misce wymieszać serek śmietankowy, szczypiorek i pieprz, kawior odstawić. Łososia pokroić w kostekę lub w paski (w zależności jaki kawałek łososia mamy) Naleśniki smarować serkiem, zwijać w rulon.Zielone naleśniki z serkiem i szczypiorkiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.
#tradycyjnie: Do naczynia wlać mleko, wodę mineralną, dodać szpinak, zmiksować mikserem. Dodać mąkę, jajka, olej i sól, zmiksować, przełożyć do miski, odstawić na 15 min.Natłuścić masłem nieprzywierającą patelnię, rozgrzać na średnim ogniu. Ciasto wlewać chochelką porcjami na patelnię i obracać nią tak, aby ciasto całkowicie pokryło dno. Smażyć na średnim ogniu ok. 1 min lub do momentu, aż naleśnik będzie przyrumieniony. Ostrożnie przewrócić naleśnika na drugą stronę. Smażyć kilka sekund aż będzie gotowy przełożyć na talerz. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki.W małej misce wymieszać serek śmietankowy, szczypiorek i pieprz, kawior odstawić. Łososia pokroić w kostekę lub w paski (w zależności jaki kawałek łososia mamy) Naleśniki smarować serkiem, zwijać w rulon.Zielone naleśniki z serkiem i szczypiorkiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.