ZIELONE NALEŚNIKI Z SERKIEM, ŁOSOSIEM I KAWIOREM

ZIELONE NALEŚNIKI Z SERKIEM, ŁOSOSIEM I KAWIOREM

Składniki:

  • 250 g mleka
  • 250 g wody mineralnej, gazowanej
  • 400 g szpinaku mrożonego, rozdrobnionego, uprzednio rozmrożonego
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżkI oleju
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • masło do natłuszczenia patelni
  • 200 g serka śmietankowego (np. Almette)
  • 4 – 6 gałązek szczypiorku, świeżego, drobno posiekanego
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • kilka plasterków łososia wędzonego
  • kawior czarny (opcjonalnie)

#thermomix: Do naczynia miksującego wlać mleko, wodę mineralną, dodać szpinak, zmiksować 15 s/obr. 8.Dodać mąkę, jajka, olej i sól, zmiksować 10 s/obr. 6, przełożyć do miski, odstawić na 15 min.Natłuścić masłem nieprzywierającą patelnię, rozgrzać na średnim ogniu. Ciasto wlewać chochelką porcjami na patelnię i obracać nią tak, aby ciasto całkowicie pokryło dno. Smażyć na średnim ogniu ok. 1 min lub do momentu, aż naleśnik będzie przyrumieniony. Ostrożnie przewrócić naleśnika na drugą stronę. Smażyć kilka sekund aż będzie gotowy przełożyć na talerz. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki.W małej misce wymieszać serek śmietankowy, szczypiorek i pieprz, kawior odstawić. Łososia pokroić w kostekę lub w paski (w zależności jaki kawałek łososia mamy) Naleśniki smarować serkiem, zwijać w rulon.Zielone naleśniki z serkiem i szczypiorkiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

#tradycyjnie: Do naczynia wlać mleko, wodę mineralną, dodać szpinak, zmiksować mikserem. Dodać mąkę, jajka, olej i sól, zmiksować, przełożyć do miski, odstawić na 15 min.Natłuścić masłem nieprzywierającą patelnię, rozgrzać na średnim ogniu. Ciasto wlewać chochelką porcjami na patelnię i obracać nią tak, aby ciasto całkowicie pokryło dno. Smażyć na średnim ogniu ok. 1 min lub do momentu, aż naleśnik będzie przyrumieniony. Ostrożnie przewrócić naleśnika na drugą stronę. Smażyć kilka sekund aż będzie gotowy przełożyć na talerz. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki.W małej misce wymieszać serek śmietankowy, szczypiorek i pieprz, kawior odstawić. Łososia pokroić w kostekę lub w paski (w zależności jaki kawałek łososia mamy) Naleśniki smarować serkiem, zwijać w rulon.Zielone naleśniki z serkiem i szczypiorkiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top