ZIELONE NALEŚNIKI Z SERKIEM, ŁOSOSIEM I KAWIOREM

ZIELONE NALEŚNIKI Z SERKIEM, ŁOSOSIEM I KAWIOREM

Składniki:

  • 250 g mleka
  • 250 g wody mineralnej, gazowanej
  • 400 g szpinaku mrożonego, rozdrobnionego, uprzednio rozmrożonego
  • 250 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 łyżkI oleju
  • 1 ½ łyżeczki soli
  • masło do natłuszczenia patelni
  • 200 g serka śmietankowego (np. Almette)
  • 4 – 6 gałązek szczypiorku, świeżego, drobno posiekanego
  • ½ łyżeczki pieprzu czarnego, mielonego
  • kilka plasterków łososia wędzonego
  • kawior czarny (opcjonalnie)

#thermomix: Do naczynia miksującego wlać mleko, wodę mineralną, dodać szpinak, zmiksować 15 s/obr. 8.Dodać mąkę, jajka, olej i sól, zmiksować 10 s/obr. 6, przełożyć do miski, odstawić na 15 min.Natłuścić masłem nieprzywierającą patelnię, rozgrzać na średnim ogniu. Ciasto wlewać chochelką porcjami na patelnię i obracać nią tak, aby ciasto całkowicie pokryło dno. Smażyć na średnim ogniu ok. 1 min lub do momentu, aż naleśnik będzie przyrumieniony. Ostrożnie przewrócić naleśnika na drugą stronę. Smażyć kilka sekund aż będzie gotowy przełożyć na talerz. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki.W małej misce wymieszać serek śmietankowy, szczypiorek i pieprz, kawior odstawić. Łososia pokroić w kostekę lub w paski (w zależności jaki kawałek łososia mamy) Naleśniki smarować serkiem, zwijać w rulon.Zielone naleśniki z serkiem i szczypiorkiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

#tradycyjnie: Do naczynia wlać mleko, wodę mineralną, dodać szpinak, zmiksować mikserem. Dodać mąkę, jajka, olej i sól, zmiksować, przełożyć do miski, odstawić na 15 min.Natłuścić masłem nieprzywierającą patelnię, rozgrzać na średnim ogniu. Ciasto wlewać chochelką porcjami na patelnię i obracać nią tak, aby ciasto całkowicie pokryło dno. Smażyć na średnim ogniu ok. 1 min lub do momentu, aż naleśnik będzie przyrumieniony. Ostrożnie przewrócić naleśnika na drugą stronę. Smażyć kilka sekund aż będzie gotowy przełożyć na talerz. W ten sam sposób usmażyć pozostałe naleśniki.W małej misce wymieszać serek śmietankowy, szczypiorek i pieprz, kawior odstawić. Łososia pokroić w kostekę lub w paski (w zależności jaki kawałek łososia mamy) Naleśniki smarować serkiem, zwijać w rulon.Zielone naleśniki z serkiem i szczypiorkiem podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

 

You may also like

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

SAŁATKA Z BOBEM

SAŁATKA Z BOBEM

Potrzebujecie: pół kg bobu ząbek czosnku 2 pomidory suszone w oliwie oliwa kilka listków bazylii świeżej lub suszona, ser feta świeży pomidor chleb tostowy pełnoziarnisty lub bezglutenowy Bób...

Back to Top