ZIEMNIACZANE KOTLETY NADZIEWANE PIECZARKAMI

ZIEMNIACZANE KOTLETY NADZIEWANE PIECZARKAMI

Kotleciki ziemniaczane możecie nadziewać według upodobań: szpinakiem i serem feta, łososiem, serem, grzybami lub pieczarkami a jeśli Wam nie zależy na wersji wegetariańskiej także  farszem z mięsa. Wbrew pozorom wykonanie ich jest bardzo proste.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g skrobi ziemniaczanej
  • 20 dag pieczarek
  • Cebulę
  • Łyżeczkę oregano
  • Sól i pieprz
  • Masło lub oliwa
  • Bułka tarta albo zmielone płatki kukurydziane w wersji bezglutenowej
  • Siemię lniane łyżeczka – rozpuszczone w ¼ szklanki gorącej wody – pozostawione na 10 min. do zamaczania kotletów (zamiast jajka)

①Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.

②W między czasie jak gotują nam się ziemniaki przygotowujemy farsz. Pieczarki myjemy i obieramy (ja zawsze obieramy, ale wiem, że inni tak nie robią) . Kroimy w kosteczkę. Cebulę obieramy i drobno kroimy.  Cebulę podsmażamy na oliwie lub maśle. Dodajemy pieczarki i podsmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano.

③Ugotowanie ziemniaki jeszcze ciepłe, ale nie gorące przeciskamy przez praskę.

④Dodajemy skrobię ziemniaczaną i zagniatamy.

⑤Robimy  dwie kulki z masy ziemniaczanej. Spłaszczamy.

⑥Jedną spłaszczoną kulkę układamy na dłoni i robimy wgłębienie. Do wgłębienia dajemy podsmażone pieczarki z cebulą. Przykrywamy drugą spłaszczoną kulką i zlepiamy. Formujemy kotlecika.

⑦Kotleta zamaczamy  w siemieniu lnianymi i obtaczamy w panierce (z bułki tartej lub zblendowanych płatków kukurydzianych).

⑧Smażymy na maśle bez dodatku mleka lub zwykłym.


Wykonanie w thermomix:

①Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.

②W między czasie jak gotują nam się ziemniaki przygotowujemy farsz. Pieczarki myjemy i obieramy (ja zawsze obieramy, ale wiem, że inni tak nie robią) . Kroimy na pół. Cebulę obieramy i kroimy na pół. Wkładamy do naczynia miksującego cebulę i rozdrabniamy 3-5 s/obr. 5. Zgarniamy kopystką na dno naczynia. 10 s/obr. 4.

 ③Dodajemy oliwę lub masło na patelnie i całość podsmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano.

④Do czystego  naczynia miksującego wsypać skrobię ziemniaczaną, dodać ziemniaki, wymieszać 10 s/obr. 4.

⑤Robimy  dwie kulki z masy ziemniaczanej. Spłaszczamy Jedną spłaszczoną kulkę układamy na dłoni i robimy wgłębienie. Do wgłębienia dajemy podsmażone pieczarki z cebulą. Przykrywamy drugą spłaszczoną kulką i zlepiamy. Formujemy kotlecika.

⑥Kotleta zamaczamy  w siemieniu lnianymi i obtaczamy w panierce (z bułki tartej lub zblendowanych płatków kukurydzianych).

⑦Smażymy na maśle bez dodatku mleka lub zwykłym, aż się zarumienią z obu stron.

 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top