Kotleciki ziemniaczane możecie nadziewać według upodobań: szpinakiem i serem feta, łososiem, serem, grzybami lub pieczarkami a jeśli Wam nie zależy na wersji wegetariańskiej także farszem z mięsa. Wbrew pozorom wykonanie ich jest bardzo proste.
kotleciki ziemniaczane
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 250 g skrobi ziemniaczanej
- 20 dag pieczarek
- Cebulę
- Łyżeczkę oregano
- Sól i pieprz
- Masło lub oliwa
- Bułka tarta albo zmielone płatki kukurydziane w wersji bezglutenowej
- Siemię lniane łyżeczka – rozpuszczone w ¼ szklanki gorącej wody – pozostawione na 10 min. do zamaczania kotletów (zamiast jajka)
①Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
②W między czasie jak gotują nam się ziemniaki przygotowujemy farsz. Pieczarki myjemy i obieramy (ja zawsze obieramy, ale wiem, że inni tak nie robią) . Kroimy w kosteczkę. Cebulę obieramy i drobno kroimy. Cebulę podsmażamy na oliwie lub maśle. Dodajemy pieczarki i podsmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano.
③Ugotowanie ziemniaki jeszcze ciepłe, ale nie gorące przeciskamy przez praskę.
④Dodajemy skrobię ziemniaczaną i zagniatamy.
⑤Robimy dwie kulki z masy ziemniaczanej. Spłaszczamy.
⑥Jedną spłaszczoną kulkę układamy na dłoni i robimy wgłębienie. Do wgłębienia dajemy podsmażone pieczarki z cebulą. Przykrywamy drugą spłaszczoną kulką i zlepiamy. Formujemy kotlecika.
⑦Kotleta zamaczamy w siemieniu lnianymi i obtaczamy w panierce (z bułki tartej lub zblendowanych płatków kukurydzianych).
⑧Smażymy na maśle bez dodatku mleka lub zwykłym.
Wykonanie w thermomix:
①Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.
②W między czasie jak gotują nam się ziemniaki przygotowujemy farsz. Pieczarki myjemy i obieramy (ja zawsze obieramy, ale wiem, że inni tak nie robią) . Kroimy na pół. Cebulę obieramy i kroimy na pół. Wkładamy do naczynia miksującego cebulę i rozdrabniamy 3-5 s/obr. 5. Zgarniamy kopystką na dno naczynia. 10 s/obr. 4.
③Dodajemy oliwę lub masło na patelnie i całość podsmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano.
④Do czystego naczynia miksującego wsypać skrobię ziemniaczaną, dodać ziemniaki, wymieszać 10 s/obr. 4.
⑤Robimy dwie kulki z masy ziemniaczanej. Spłaszczamy Jedną spłaszczoną kulkę układamy na dłoni i robimy wgłębienie. Do wgłębienia dajemy podsmażone pieczarki z cebulą. Przykrywamy drugą spłaszczoną kulką i zlepiamy. Formujemy kotlecika.
⑥Kotleta zamaczamy w siemieniu lnianymi i obtaczamy w panierce (z bułki tartej lub zblendowanych płatków kukurydzianych).
⑦Smażymy na maśle bez dodatku mleka lub zwykłym, aż się zarumienią z obu stron.