ZIEMNIACZANE KOTLETY NADZIEWANE PIECZARKAMI

ZIEMNIACZANE KOTLETY NADZIEWANE PIECZARKAMI

Kotleciki ziemniaczane możecie nadziewać według upodobań: szpinakiem i serem feta, łososiem, serem, grzybami lub pieczarkami a jeśli Wam nie zależy na wersji wegetariańskiej także  farszem z mięsa. Wbrew pozorom wykonanie ich jest bardzo proste.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g skrobi ziemniaczanej
  • 20 dag pieczarek
  • Cebulę
  • Łyżeczkę oregano
  • Sól i pieprz
  • Masło lub oliwa
  • Bułka tarta albo zmielone płatki kukurydziane w wersji bezglutenowej
  • Siemię lniane łyżeczka – rozpuszczone w ¼ szklanki gorącej wody – pozostawione na 10 min. do zamaczania kotletów (zamiast jajka)

①Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.

②W między czasie jak gotują nam się ziemniaki przygotowujemy farsz. Pieczarki myjemy i obieramy (ja zawsze obieramy, ale wiem, że inni tak nie robią) . Kroimy w kosteczkę. Cebulę obieramy i drobno kroimy.  Cebulę podsmażamy na oliwie lub maśle. Dodajemy pieczarki i podsmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano.

③Ugotowanie ziemniaki jeszcze ciepłe, ale nie gorące przeciskamy przez praskę.

④Dodajemy skrobię ziemniaczaną i zagniatamy.

⑤Robimy  dwie kulki z masy ziemniaczanej. Spłaszczamy.

⑥Jedną spłaszczoną kulkę układamy na dłoni i robimy wgłębienie. Do wgłębienia dajemy podsmażone pieczarki z cebulą. Przykrywamy drugą spłaszczoną kulką i zlepiamy. Formujemy kotlecika.

⑦Kotleta zamaczamy  w siemieniu lnianymi i obtaczamy w panierce (z bułki tartej lub zblendowanych płatków kukurydzianych).

⑧Smażymy na maśle bez dodatku mleka lub zwykłym.


Wykonanie w thermomix:

①Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.

②W między czasie jak gotują nam się ziemniaki przygotowujemy farsz. Pieczarki myjemy i obieramy (ja zawsze obieramy, ale wiem, że inni tak nie robią) . Kroimy na pół. Cebulę obieramy i kroimy na pół. Wkładamy do naczynia miksującego cebulę i rozdrabniamy 3-5 s/obr. 5. Zgarniamy kopystką na dno naczynia. 10 s/obr. 4.

 ③Dodajemy oliwę lub masło na patelnie i całość podsmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano.

④Do czystego  naczynia miksującego wsypać skrobię ziemniaczaną, dodać ziemniaki, wymieszać 10 s/obr. 4.

⑤Robimy  dwie kulki z masy ziemniaczanej. Spłaszczamy Jedną spłaszczoną kulkę układamy na dłoni i robimy wgłębienie. Do wgłębienia dajemy podsmażone pieczarki z cebulą. Przykrywamy drugą spłaszczoną kulką i zlepiamy. Formujemy kotlecika.

⑥Kotleta zamaczamy  w siemieniu lnianymi i obtaczamy w panierce (z bułki tartej lub zblendowanych płatków kukurydzianych).

⑦Smażymy na maśle bez dodatku mleka lub zwykłym, aż się zarumienią z obu stron.

 

You may also like

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

Nazwę kanapkowe zawdzięczają temu, iż kroimy je na plasterki. Wyciągamy ze słoika i są od razu gotowe do położenia na...

SMOOTHIE BOWL

SMOOTHIE BOWL

A gdyby tak zamiast owsianki zjeść coś pożywnego pełnego orzeźwiających owoców i równie syscącego ? Zapraszam Cię na przepis na...

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

Pasta może być użyta do smarowania kanapek, jako dodatek do dań a także jako dip do warzyw. Wszystkie warzywa użyte do...

CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO MARCHEWKOWE

Proste, szybkie i smaczne ciasto, którego głównym składnikiem są marchewki. U nas bez orzechów ze względu na alergie, ale jeśli...

Back to Top