ZIEMNIACZANE KOTLETY NADZIEWANE PIECZARKAMI

ZIEMNIACZANE KOTLETY NADZIEWANE PIECZARKAMI

Kotleciki ziemniaczane możecie nadziewać według upodobań: szpinakiem i serem feta, łososiem, serem, grzybami lub pieczarkami a jeśli Wam nie zależy na wersji wegetariańskiej także  farszem z mięsa. Wbrew pozorom wykonanie ich jest bardzo proste.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g skrobi ziemniaczanej
  • 20 dag pieczarek
  • Cebulę
  • Łyżeczkę oregano
  • Sól i pieprz
  • Masło lub oliwa
  • Bułka tarta albo zmielone płatki kukurydziane w wersji bezglutenowej
  • Siemię lniane łyżeczka – rozpuszczone w ¼ szklanki gorącej wody – pozostawione na 10 min. do zamaczania kotletów (zamiast jajka)

①Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.

②W między czasie jak gotują nam się ziemniaki przygotowujemy farsz. Pieczarki myjemy i obieramy (ja zawsze obieramy, ale wiem, że inni tak nie robią) . Kroimy w kosteczkę. Cebulę obieramy i drobno kroimy.  Cebulę podsmażamy na oliwie lub maśle. Dodajemy pieczarki i podsmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano.

③Ugotowanie ziemniaki jeszcze ciepłe, ale nie gorące przeciskamy przez praskę.

④Dodajemy skrobię ziemniaczaną i zagniatamy.

⑤Robimy  dwie kulki z masy ziemniaczanej. Spłaszczamy.

⑥Jedną spłaszczoną kulkę układamy na dłoni i robimy wgłębienie. Do wgłębienia dajemy podsmażone pieczarki z cebulą. Przykrywamy drugą spłaszczoną kulką i zlepiamy. Formujemy kotlecika.

⑦Kotleta zamaczamy  w siemieniu lnianymi i obtaczamy w panierce (z bułki tartej lub zblendowanych płatków kukurydzianych).

⑧Smażymy na maśle bez dodatku mleka lub zwykłym.


Wykonanie w thermomix:

①Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.

②W między czasie jak gotują nam się ziemniaki przygotowujemy farsz. Pieczarki myjemy i obieramy (ja zawsze obieramy, ale wiem, że inni tak nie robią) . Kroimy na pół. Cebulę obieramy i kroimy na pół. Wkładamy do naczynia miksującego cebulę i rozdrabniamy 3-5 s/obr. 5. Zgarniamy kopystką na dno naczynia. 10 s/obr. 4.

 ③Dodajemy oliwę lub masło na patelnie i całość podsmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano.

④Do czystego  naczynia miksującego wsypać skrobię ziemniaczaną, dodać ziemniaki, wymieszać 10 s/obr. 4.

⑤Robimy  dwie kulki z masy ziemniaczanej. Spłaszczamy Jedną spłaszczoną kulkę układamy na dłoni i robimy wgłębienie. Do wgłębienia dajemy podsmażone pieczarki z cebulą. Przykrywamy drugą spłaszczoną kulką i zlepiamy. Formujemy kotlecika.

⑥Kotleta zamaczamy  w siemieniu lnianymi i obtaczamy w panierce (z bułki tartej lub zblendowanych płatków kukurydzianych).

⑦Smażymy na maśle bez dodatku mleka lub zwykłym, aż się zarumienią z obu stron.

 

You may also like

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

SAŁATKA Z BOBEM

SAŁATKA Z BOBEM

Potrzebujecie: pół kg bobu ząbek czosnku 2 pomidory suszone w oliwie oliwa kilka listków bazylii świeżej lub suszona, ser feta świeży pomidor chleb tostowy pełnoziarnisty lub bezglutenowy Bób...

Back to Top