ZIEMNIACZANE KOTLETY NADZIEWANE PIECZARKAMI

ZIEMNIACZANE KOTLETY NADZIEWANE PIECZARKAMI

Kotleciki ziemniaczane możecie nadziewać według upodobań: szpinakiem i serem feta, łososiem, serem, grzybami lub pieczarkami a jeśli Wam nie zależy na wersji wegetariańskiej także  farszem z mięsa. Wbrew pozorom wykonanie ich jest bardzo proste.

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
  • 250 g skrobi ziemniaczanej
  • 20 dag pieczarek
  • Cebulę
  • Łyżeczkę oregano
  • Sól i pieprz
  • Masło lub oliwa
  • Bułka tarta albo zmielone płatki kukurydziane w wersji bezglutenowej
  • Siemię lniane łyżeczka – rozpuszczone w ¼ szklanki gorącej wody – pozostawione na 10 min. do zamaczania kotletów (zamiast jajka)

①Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.

②W między czasie jak gotują nam się ziemniaki przygotowujemy farsz. Pieczarki myjemy i obieramy (ja zawsze obieramy, ale wiem, że inni tak nie robią) . Kroimy w kosteczkę. Cebulę obieramy i drobno kroimy.  Cebulę podsmażamy na oliwie lub maśle. Dodajemy pieczarki i podsmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano.

③Ugotowanie ziemniaki jeszcze ciepłe, ale nie gorące przeciskamy przez praskę.

④Dodajemy skrobię ziemniaczaną i zagniatamy.

⑤Robimy  dwie kulki z masy ziemniaczanej. Spłaszczamy.

⑥Jedną spłaszczoną kulkę układamy na dłoni i robimy wgłębienie. Do wgłębienia dajemy podsmażone pieczarki z cebulą. Przykrywamy drugą spłaszczoną kulką i zlepiamy. Formujemy kotlecika.

⑦Kotleta zamaczamy  w siemieniu lnianymi i obtaczamy w panierce (z bułki tartej lub zblendowanych płatków kukurydzianych).

⑧Smażymy na maśle bez dodatku mleka lub zwykłym.


Wykonanie w thermomix:

①Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie.

②W między czasie jak gotują nam się ziemniaki przygotowujemy farsz. Pieczarki myjemy i obieramy (ja zawsze obieramy, ale wiem, że inni tak nie robią) . Kroimy na pół. Cebulę obieramy i kroimy na pół. Wkładamy do naczynia miksującego cebulę i rozdrabniamy 3-5 s/obr. 5. Zgarniamy kopystką na dno naczynia. 10 s/obr. 4.

 ③Dodajemy oliwę lub masło na patelnie i całość podsmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem i oregano.

④Do czystego  naczynia miksującego wsypać skrobię ziemniaczaną, dodać ziemniaki, wymieszać 10 s/obr. 4.

⑤Robimy  dwie kulki z masy ziemniaczanej. Spłaszczamy Jedną spłaszczoną kulkę układamy na dłoni i robimy wgłębienie. Do wgłębienia dajemy podsmażone pieczarki z cebulą. Przykrywamy drugą spłaszczoną kulką i zlepiamy. Formujemy kotlecika.

⑥Kotleta zamaczamy  w siemieniu lnianymi i obtaczamy w panierce (z bułki tartej lub zblendowanych płatków kukurydzianych).

⑦Smażymy na maśle bez dodatku mleka lub zwykłym, aż się zarumienią z obu stron.

 

You may also like

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

Potrzebujecie: – mascarpone 250 g gęstego 1 opakowanie galaretki czerwonej (smak dowolny jaki lubicie) – owoce swieże do dekroacji (u...

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Jeśli zastanawiacie się czy warto zainwestować w thermomix – to poczytajcie opinie moich klientów. Zadałam Im pytanie za co lubią...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

Back to Top