POPĘKANE ZIMOWE CIASTECZKA

POPĘKANE ZIMOWE CIASTECZKA

składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao, pokrojonej na kawałki
    lub 100 g czekolady deserowej, pokrojonej na kawałki
  • 100 g cukru pudru, plus dodatkowa ilość , do obtaczania ciasteczek
  • 120 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 370 g mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 30 g kakao naturalnego, niesłodzonego

WYKONANIE W THERMOMIX:

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 3-4 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wsypać cukier puder, dodać masło, jajka, ekstrakt z wanilii i sok z cytryny, wymieszać 2 min/obr. 3.
  3. Dodać rozdrobnioną czekoladę, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę, wymieszać 40 s/obr. 4. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na min. 3 godz.
  4. Ze schłodzonego ciasta odrywać małe kawałki i formować kulki, obtaczać w cukrze pudrze, odkładać na talerze, odstawić do lodówki na min. 30 min. Rozgrzać piekarnik do temp. 175°C. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  5. Schłodzone kulki ponownie obtoczyć w cukrze pudrze, aby utworzył grubą warstwę wokół ciasta. Ułożyć na wcześniej przygotowanych blachach, zachowując odstępy (patrz wskazówka). Piec 13-15 min (175°C), jedna blacha po drugiej. Upieczone ciastka przełożyć na kratkę, odstawić do ostudzenia. Popękane ciasteczka czekoladowe podawać po ostudzeniu lub przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku.

WYKONANIE TRADYCYJNE:

Czekoladę zetrzeć na tarce lub zmiksować w blednerze. Do misy miksera włożyć cukier puder, odać masło, jajka, ekstrakt z wanilii i sok z cytryny zmiksować. Dodać rozdrobnioną czekoladę, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Zmiksować. Odstawić ciasto na 3 godz do lodówki. Po 3 godiznach wyciągnąć, odrywać małe kawałki ciasta, formować kulki i obaczać w cukrze pudrze. Odłożyć na talerz i wstawić zrobione ponownie na pół godziny do lodówki. Rozgrzać piekarnik do temp. 175°C. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.

Schłodzone kulki ponownie obtoczyć w cukrze pudrze, aby utworzył grubą warstwę wokół ciasta. Ułożyć na wcześniej przygotowanych blachach, zachowując odstępy (patrz wskazówka). Piec 13-15 min (175°C), jedna blacha po drugiej. Upieczone ciastka przełożyć na kratkę, odstawić do ostudzenia. Popękane ciasteczka czekoladowe podawać po ostudzeniu lub przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku.

 

You may also like

MAGGIE – pesto z lubczyku

MAGGIE – pesto z lubczyku

Lubczyk zna chyba każdy. Idealnie podkręca smak każdej zupy czy sosów. Jeśli chcecie cieszyć się smakiem lubczyku dłużej zachęcam do...

ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla...

JAGDOWE LENIWE

JAGDOWE LENIWE

Ten przepis chodził za mną długo… czekałam aż pojawią się pierwsze jagody i od razu go zrobiłam. Dla mnie to...

SAŁATKA Z BOBEM

SAŁATKA Z BOBEM

Potrzebujecie: pół kg bobu ząbek czosnku 2 pomidory suszone w oliwie oliwa kilka listków bazylii świeżej lub suszona, ser feta świeży pomidor chleb tostowy pełnoziarnisty lub bezglutenowy Bób...

Back to Top