POPĘKANE ZIMOWE CIASTECZKA

POPĘKANE ZIMOWE CIASTECZKA

składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao, pokrojonej na kawałki
    lub 100 g czekolady deserowej, pokrojonej na kawałki
  • 100 g cukru pudru, plus dodatkowa ilość , do obtaczania ciasteczek
  • 120 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 370 g mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 30 g kakao naturalnego, niesłodzonego

WYKONANIE W THERMOMIX:

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 3-4 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wsypać cukier puder, dodać masło, jajka, ekstrakt z wanilii i sok z cytryny, wymieszać 2 min/obr. 3.
  3. Dodać rozdrobnioną czekoladę, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę, wymieszać 40 s/obr. 4. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na min. 3 godz.
  4. Ze schłodzonego ciasta odrywać małe kawałki i formować kulki, obtaczać w cukrze pudrze, odkładać na talerze, odstawić do lodówki na min. 30 min. Rozgrzać piekarnik do temp. 175°C. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  5. Schłodzone kulki ponownie obtoczyć w cukrze pudrze, aby utworzył grubą warstwę wokół ciasta. Ułożyć na wcześniej przygotowanych blachach, zachowując odstępy (patrz wskazówka). Piec 13-15 min (175°C), jedna blacha po drugiej. Upieczone ciastka przełożyć na kratkę, odstawić do ostudzenia. Popękane ciasteczka czekoladowe podawać po ostudzeniu lub przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku.

WYKONANIE TRADYCYJNE:

Czekoladę zetrzeć na tarce lub zmiksować w blednerze. Do misy miksera włożyć cukier puder, odać masło, jajka, ekstrakt z wanilii i sok z cytryny zmiksować. Dodać rozdrobnioną czekoladę, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Zmiksować. Odstawić ciasto na 3 godz do lodówki. Po 3 godiznach wyciągnąć, odrywać małe kawałki ciasta, formować kulki i obaczać w cukrze pudrze. Odłożyć na talerz i wstawić zrobione ponownie na pół godziny do lodówki. Rozgrzać piekarnik do temp. 175°C. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.

Schłodzone kulki ponownie obtoczyć w cukrze pudrze, aby utworzył grubą warstwę wokół ciasta. Ułożyć na wcześniej przygotowanych blachach, zachowując odstępy (patrz wskazówka). Piec 13-15 min (175°C), jedna blacha po drugiej. Upieczone ciastka przełożyć na kratkę, odstawić do ostudzenia. Popękane ciasteczka czekoladowe podawać po ostudzeniu lub przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku.

 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top