POPĘKANE ZIMOWE CIASTECZKA

POPĘKANE ZIMOWE CIASTECZKA

składniki:

  • 100 g gorzkiej czekolady, o zawartości min. 60% kakao, pokrojonej na kawałki
    lub 100 g czekolady deserowej, pokrojonej na kawałki
  • 100 g cukru pudru, plus dodatkowa ilość , do obtaczania ciasteczek
  • 120 g masła, miękkiego, pokrojonego na kawałki
  • 3 jajka
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii, naturalnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny, świeżo wyciśniętego
  • 370 g mąki pszennej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¼ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 30 g kakao naturalnego, niesłodzonego

WYKONANIE W THERMOMIX:

  1. Do czystego i suchego naczynia miksującego włożyć czekoladę, rozdrobnić 3-4 s/obr. 7. Przełożyć do innego naczynia, odstawić.
  2. Do naczynia miksującego wsypać cukier puder, dodać masło, jajka, ekstrakt z wanilii i sok z cytryny, wymieszać 2 min/obr. 3.
  3. Dodać rozdrobnioną czekoladę, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę, wymieszać 40 s/obr. 4. Przełożyć do miski, przykryć folią spożywczą, odstawić do lodówki na min. 3 godz.
  4. Ze schłodzonego ciasta odrywać małe kawałki i formować kulki, obtaczać w cukrze pudrze, odkładać na talerze, odstawić do lodówki na min. 30 min. Rozgrzać piekarnik do temp. 175°C. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.
  5. Schłodzone kulki ponownie obtoczyć w cukrze pudrze, aby utworzył grubą warstwę wokół ciasta. Ułożyć na wcześniej przygotowanych blachach, zachowując odstępy (patrz wskazówka). Piec 13-15 min (175°C), jedna blacha po drugiej. Upieczone ciastka przełożyć na kratkę, odstawić do ostudzenia. Popękane ciasteczka czekoladowe podawać po ostudzeniu lub przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku.

WYKONANIE TRADYCYJNE:

Czekoladę zetrzeć na tarce lub zmiksować w blednerze. Do misy miksera włożyć cukier puder, odać masło, jajka, ekstrakt z wanilii i sok z cytryny zmiksować. Dodać rozdrobnioną czekoladę, mąkę, kakao, proszek do pieczenia i sodę. Zmiksować. Odstawić ciasto na 3 godz do lodówki. Po 3 godiznach wyciągnąć, odrywać małe kawałki ciasta, formować kulki i obaczać w cukrze pudrze. Odłożyć na talerz i wstawić zrobione ponownie na pół godziny do lodówki. Rozgrzać piekarnik do temp. 175°C. 2 blachy wyłożyć papierem do pieczenia, odstawić.

Schłodzone kulki ponownie obtoczyć w cukrze pudrze, aby utworzył grubą warstwę wokół ciasta. Ułożyć na wcześniej przygotowanych blachach, zachowując odstępy (patrz wskazówka). Piec 13-15 min (175°C), jedna blacha po drugiej. Upieczone ciastka przełożyć na kratkę, odstawić do ostudzenia. Popękane ciasteczka czekoladowe podawać po ostudzeniu lub przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku.

 

You may also like

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

Potrzebujecie: – mascarpone 250 g gęstego 1 opakowanie galaretki czerwonej (smak dowolny jaki lubicie) – owoce swieże do dekroacji (u...

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Jeśli zastanawiacie się czy warto zainwestować w thermomix – to poczytajcie opinie moich klientów. Zadałam Im pytanie za co lubią...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

Back to Top