ZUPA AZJATYCKA

ZUPA AZJATYCKA

Lubicie azjatycką kuchnię? Lubiecie eksperymenty? Nie boicie się próbować nowych smaków? Jedliście CONGEE?

Typowe i słynne azjatyckie COMFORTFOOD

Napiszę Wam jeszcze jedno, w ramach wprowadzenia Jak Azja długa i szeroka, je się tam często na śniadania pożywne i sycące zupy. W różnych rejonach, różnie się nazywają i z różnych składników składają. Ale na próżno szukać słodkich owsianek czy tostów. Zupa musi być Zwykle na wytrawnie właśnie. I choć pół świata jada te zupki, to raczej nie przepis dla każdego. Ja po prostu musiałam spróbować, inaczej nie byłabym sobą
Gotowi? Zaczynamy.

Składniki na ok. 5 porcji:

– 1/2 szklanki ryżu
– 1 łyżka oleju
– 2 plasterki imbiru
– sól do smaku
– kilka plasterków czosnku lub szczypta suszonego

Sos:
– 1 łyżka sosu rybnego
– 1 łyżka sosu sojowego
– 1 łyżka octu ryżowego
– 1 łyżka syropu klonowego lub cukru trzcinowego

– dodatki jakie lubicie (krewetki, bekon, ryby, kurczak- idealnie jak macie niewykorzystane resztki z obiadu, fasolka mung, tofu, grzyby w sosie sojowym, jajko też możecie wybić surowe do gotującego się ryżu. ..) A u mnie:
– jajo na twardo
– tuńczyk
– młoda cebulka
– kiełki fasoli mung (pasować będą każde)
– ziarenka (może być czarny sezam, czarnuszka, sezam…)

Wykonanie:
W pierwszej kolejności płuczemy ryż na sicie. W tym czasie rozgrzewa my olej w garnku. Wsypujemy ryż i smażymy 1 min. Zalewany wodą, doprowadzamy do wrzenia. Zmniejsza my ogień i gotujemy na małym ogniu i pod przykryciem. Mieszamy od czasu do czasu. Uzupełniamy wodę jeśli trzeba. Gotujemy do konsystencji kleiku. Prawdziwe congee w Azji gotuje się nawet i całą noc. Pozwólcie naszemu by gotowało się choć 4h.
Ciepłą porcję congee nakładamy do miseczki. Składniki sosu mieszamy razem i wylewamy na kleik. Dodajemy jajo, tuńczyka itd. I to już koniec.

Pozostałe congee łatwo podgrzać następnego dnia, łączyć z innymi dodatkami i smakami. Zachęcam do eksperymentów.

 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top