Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla osób na diecie bezmlecznej można pominąć śmietanę – wówczas mamy czysty barszcz. Zupa bez dodatku mięsa.

Składniki na 4 porcje:
- 4 buraki
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka Przyprawa uniwersalna (przepis na blogu zmiksowane suszone warzywa: marchew, pietruszka, seler, czosnek, sól himalajska, kurkuma, lubczyk, pietruszka)
- 1 kostka bulionowa warzywna (przepis na blogu)
- 1 l wody
- 3 liście laurowe
- 4 ziarenka ziela angielskiego
- ziemniaki pokrojone w kostkę
- koperek
- pół opakowania śmietanki 30% u nas Piątnica lub w przypadku wege mleczko kokosowe
- sól pieprz
- zakwas buraczany najlepiej domowej roboty ale dobry tez jest z Krakusa koncentrat z buraków to wtedy 1/4 butelki
- botwinkę
- suszony grzyb – 2 kawałki
- wędzona śliwka 1 szt.
- 4 jajka
Buraki obieramy myjemy i kroimy w talarki. Zalewamy woda, gotujemy. Dodajemy ząbki czosnku obrane, liście laurowe i ziele angielskie, sól pieprz i resztę przypraw. Dodajemy grzyby i wędzoną śliwkę. Gotujemy 20 min.W między czasie obieramy, myjemy i kroimy w kostkę ziemniaki. Wkładamy do gorącej, osolonej wody i gotujemy ok 15 min. gotujemy jajka na twardo w osobnym garnku. Do gotującego się barszczu dolewamy zakwas i gotujemy 10min na wolnym ogniu. Na kilka minut przed końcem dodajemy pokrojona w paseczki botwinę (1/4 zostawiamy).Dodajemy śmietanę opcjonalnie. Jak ktoś lubi. Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem, ziemniaczkami, koperkiem i świeżą botwinką.
THERMOMIX:
- Buraki myjemy. Wkładamy do naczynia miksującego. Rozdrabniamy 10-12 sek/obr. 4
- Dolać wodę. Dodać pozostałe składniki oprócz zakwasu, śmietany i botwiny (zielonej częsci). 25 min / obr. 1/ 100’C
- Dodać zakwas buraczany śmietanę/mleczko kokosowe, botwinę (1/4 części) gotować 5 min/obr.1/100’C
- Nastawić jajka i ugotować na twardo. Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem, ziemniaczkami, koperkiem i świeżą botwinką.
Jedna z lepszych zup jakie jadłam ??? kto lubi buraczki i botwinke to musi ją ugotować ?
dziękuje