ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla osób na diecie bezmlecznej można pominąć śmietanę – wówczas mamy czysty barszcz. Zupa bez dodatku mięsa.

Składniki na 4 porcje:

  • 4 buraki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka Przyprawa uniwersalna (przepis na blogu zmiksowane suszone warzywa: marchew, pietruszka, seler, czosnek, sól himalajska, kurkuma, lubczyk, pietruszka)
  • 1 kostka bulionowa warzywna (przepis na blogu)
  • 1 l wody
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • ziemniaki pokrojone w kostkę
  • koperek
  • pół opakowania śmietanki 30% u nas Piątnica lub w przypadku wege mleczko kokosowe
  • sól pieprz
  • zakwas buraczany najlepiej domowej roboty ale dobry tez jest z Krakusa koncentrat z buraków to wtedy 1/4 butelki
  • botwinkę
  • suszony grzyb – 2 kawałki
  • wędzona śliwka 1 szt.
  • 4 jajka

Buraki obieramy myjemy i kroimy w talarki. Zalewamy woda, gotujemy. Dodajemy ząbki czosnku obrane, liście laurowe i ziele angielskie, sól pieprz i resztę przypraw. Dodajemy grzyby i wędzoną śliwkę. Gotujemy 20 min.W między czasie obieramy, myjemy i kroimy w kostkę ziemniaki. Wkładamy do gorącej, osolonej wody i gotujemy ok 15 min. gotujemy jajka na twardo w osobnym garnku. Do gotującego się barszczu dolewamy zakwas i gotujemy 10min na wolnym ogniu. Na kilka minut przed końcem dodajemy pokrojona w paseczki botwinę (1/4 zostawiamy).Dodajemy śmietanę opcjonalnie. Jak ktoś lubi. Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem, ziemniaczkami, koperkiem i świeżą botwinką.

THERMOMIX:
  1. Buraki myjemy. Wkładamy do naczynia miksującego. Rozdrabniamy 10-12 sek/obr. 4
  2. Dolać wodę. Dodać pozostałe składniki oprócz zakwasu, śmietany i botwiny (zielonej częsci). 25 min / obr. 1/ 100’C
  3. Dodać zakwas buraczany śmietanę/mleczko kokosowe, botwinę (1/4 części) gotować 5 min/obr.1/100’C
  4. Nastawić jajka i ugotować na twardo. Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem, ziemniaczkami, koperkiem i świeżą botwinką.
 

You may also like

SZWEDZKIE PIERNICZKI

SZWEDZKIE PIERNICZKI

Szwedzkie pierniczki to pierniczki, które można od razu zjeść. Nie muszą dojrzewać, ale są też pyszne jeśli przechowujemy je w...

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

ŚWIĄTECZNE PIERNICZKI

Przedstawiam Wam przepis na pierniczki, które nie muszą dojrzewać są ekspresowe i można się nimi zajadać od razu po przygotowaniu....

BANANOWE RACUCHY

BANANOWE RACUCHY

Na jutrzejsze śniadanie polecam Wam racuchy bananowe – #bezmleka#bezdrozdzyRosną dzięki ubitej sztywnej pianie z białek jajka.Są słodkie dzięki bananom. Czego chcieć...

ROLADA Z ŁOSOSIEM

ROLADA Z ŁOSOSIEM

Uwielbiam połączenie łososia wędzonego z kremowym serkiem. Na bogu kiedyś już pojawił się przepis na takie połączenie ale z kawiorem...

Back to Top