ZUPA BOTWINKA

ZUPA BOTWINKA

Jedna z moich ulubionych zup. Pyszna, zdrowa, pełna warzyw a do teg zachęca kolorem. Spróbujcie i sami się przekonajcie. Dla osób na diecie bezmlecznej można pominąć śmietanę – wówczas mamy czysty barszcz. Zupa bez dodatku mięsa.

Składniki na 4 porcje:

  • 4 buraki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka Przyprawa uniwersalna (przepis na blogu zmiksowane suszone warzywa: marchew, pietruszka, seler, czosnek, sól himalajska, kurkuma, lubczyk, pietruszka)
  • 1 kostka bulionowa warzywna (przepis na blogu)
  • 1 l wody
  • 3 liście laurowe
  • 4 ziarenka ziela angielskiego
  • ziemniaki pokrojone w kostkę
  • koperek
  • pół opakowania śmietanki 30% u nas Piątnica lub w przypadku wege mleczko kokosowe
  • sól pieprz
  • zakwas buraczany najlepiej domowej roboty ale dobry tez jest z Krakusa koncentrat z buraków to wtedy 1/4 butelki
  • botwinkę
  • suszony grzyb – 2 kawałki
  • wędzona śliwka 1 szt.
  • 4 jajka

Buraki obieramy myjemy i kroimy w talarki. Zalewamy woda, gotujemy. Dodajemy ząbki czosnku obrane, liście laurowe i ziele angielskie, sól pieprz i resztę przypraw. Dodajemy grzyby i wędzoną śliwkę. Gotujemy 20 min.W między czasie obieramy, myjemy i kroimy w kostkę ziemniaki. Wkładamy do gorącej, osolonej wody i gotujemy ok 15 min. gotujemy jajka na twardo w osobnym garnku. Do gotującego się barszczu dolewamy zakwas i gotujemy 10min na wolnym ogniu. Na kilka minut przed końcem dodajemy pokrojona w paseczki botwinę (1/4 zostawiamy).Dodajemy śmietanę opcjonalnie. Jak ktoś lubi. Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem, ziemniaczkami, koperkiem i świeżą botwinką.

THERMOMIX:
  1. Buraki myjemy. Wkładamy do naczynia miksującego. Rozdrabniamy 10-12 sek/obr. 4
  2. Dolać wodę. Dodać pozostałe składniki oprócz zakwasu, śmietany i botwiny (zielonej częsci). 25 min / obr. 1/ 100’C
  3. Dodać zakwas buraczany śmietanę/mleczko kokosowe, botwinę (1/4 części) gotować 5 min/obr.1/100’C
  4. Nastawić jajka i ugotować na twardo. Podajemy z ugotowanym na twardo jajkiem, ziemniaczkami, koperkiem i świeżą botwinką.
 

You may also like

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

OGÓRKI KANAPKOWE Z CURRY I KURKUMĄ

Nazwę kanapkowe zawdzięczają temu, iż kroimy je na plasterki. Wyciągamy ze słoika i są od razu gotowe do położenia na...

SMOOTHIE BOWL

SMOOTHIE BOWL

A gdyby tak zamiast owsianki zjeść coś pożywnego pełnego orzeźwiających owoców i równie syscącego ? Zapraszam Cię na przepis na...

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

PASTA Z CHILII I POMIDORÓW

Pasta może być użyta do smarowania kanapek, jako dodatek do dań a także jako dip do warzyw. Wszystkie warzywa użyte do...

CIASTO MARCHEWKOWE

CIASTO MARCHEWKOWE

Proste, szybkie i smaczne ciasto, którego głównym składnikiem są marchewki. U nas bez orzechów ze względu na alergie, ale jeśli...

Back to Top