
SKŁADNIKI:
- 2 marchewki
- 2 pietruszki (korzeń)
- 3 gałązki natki pietruszki
- Pół kalafiora (same różyczki)
- ¼ selera
- Por tylko zielona część
- Kilka gałązek lubczyku (może być suszony)
- Łyżka suszonej włoszczyzny
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 liść laurowy
- 1 łyżeczka koncentratu warzywnego
- 1 łyżeczka przyprawy uniwersalnej
- Makaron świderki (ugotowany wg przepisu na opakowaniu)
- Woda
- Żółtko
Do garnka umieścić obrane i umyte warzywa włącznie z natką pietruszki i lubczykiem. Zalać wodą, nastawić na gotowanie wolne na małym ogniu, stopniowo zwiększając moc palnika ale tak by nie zagotować zupy. Gdy zupa będzie gorąca doprawić ją przyprawą uniwersalną i koncentratem z warzyw. Gotować na małym ogniu ok. 30-40 min.
W szklance rozbić żółtko i dolać trochę wywaru – całość wymieszać. Dolać do zupy, nie gotować.
Podawać z makaronem.