ZUPA POMIDOROWA DLA DZIECI

ZUPA POMIDOROWA DLA DZIECI

Będąc mamą wiem jak trudno jest przekonać dzieciaki do jedzenia warzyw i owoców. Z pomocą przychodzi mi tutaj często thermomix. Dzięki niemu przemycanie warzyw w posiłkach jest banalnie proste. Do zupy dodaje koncentrat z warzyw (przepis poniżej) bogaty w cukinie zioła, pomidory, czosnek, cebulę i co najważniejsze bez chemii i bez konserwantów. Smacznego !

Składniki:

  • 120 g marchewki, pokrojonej na kawałki (ok. 2 szt)
  • 60 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki (1 szt)
  • 2 łyżeczki koncentratu bulionu z warzyw – przepis: KONCENTRAT Z WARZYW – kostka rosołowa warzywna
  • 50 g masła,
  • 400 – 500 g pomidorów, sparzonych bez skórki, pokrojonych w ćwiartki lub jeśli nie macie tyle samo odsączonych pomidorów z puszki.
  • 100 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
  • ząbek czosnku
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu czarnego, mielonego
  • 400 g wody
  • 200 ml passaty pomidorowej PASSATA Z POMIDORÓW KLASYCZNA
  • natka pietruszki, świeża, drobno posiekana, do dekoracji (chyba że wasze dzieci uznają zupy bez zielonego 😉 – to zrezygnujmy.
  • makaron (bezglutenowy dla osób na diecie bez glutenu) lub ryż ugotowany wg przepisu na opakowaniu

WYKONANIE W THERMOMIX

  1. Do naczynia miksującego włożyć marchewkę i korzeń pietruszki, rozdrobnić 7 s/obr. 6.
  2. Dodać koncentrat bulionu warzywnego , masło, pomidory, passatę ,cebulę, czosnek, sól i pieprz, gotować 8 min/100°C/obr. 2, następnie zmiksować 40 s/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty.
  3. Dodać wodę, gotować 6 min/100°C/obr. 2.
  4. Zupę pomidorową podawać udekorowaną natką pietruszki z makaronem lub ryżem.

Wykonanie tradycyjne:

Cebulę drobno posiekać. Podsmażyć na maśle. Dodać pomidory, passatę, przyprawić koncentratem z warzyw, solą, pieprzem. Chwilę podgotować. Zmiksować robotem żyrafą. Dodać wodę. Gotować ok 20 minut. Podawać o przygotowaniu posypane natką pietruszki z makaronem lub ryżem.

 

You may also like

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

SERNIK NA ZIMNO W FORMIE DESERU

Potrzebujecie: – mascarpone 250 g gęstego 1 opakowanie galaretki czerwonej (smak dowolny jaki lubicie) – owoce swieże do dekroacji (u...

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

TRUSKAWKOWO – WANILIOWA KASZA MANNA Z SOSEM WANILIOWYM

Pomysł zarówno na śniadanie, jak i podwieczorek, a nawet deser. Składniki na 3 porcje 200 g truskawek (mogą być rozmrożone)...

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

CZY WARTO ZAINWESTOWAĆ W THERMOMIX – OPINIE KLIENTÓW. Na co zwrócić uwagę przy zakupie.

Jeśli zastanawiacie się czy warto zainwestować w thermomix – to poczytajcie opinie moich klientów. Zadałam Im pytanie za co lubią...

CHLEB TWAROGOWY

CHLEB TWAROGOWY

Składniki 100g płatków owsianych 170g otrębów owsianych łyżeczka proszku do pieczenia 500g twarogu chudego, pokrojonego na kawałki 2 dużej jajka...

Back to Top