Będąc mamą wiem jak trudno jest przekonać dzieciaki do jedzenia warzyw i owoców. Z pomocą przychodzi mi tutaj często thermomix. Dzięki niemu przemycanie warzyw w posiłkach jest banalnie proste. Do zupy dodaje koncentrat z warzyw (przepis poniżej) bogaty w cukinie zioła, pomidory, czosnek, cebulę i co najważniejsze bez chemii i bez konserwantów. Smacznego !

Składniki:
- 120 g marchewki, pokrojonej na kawałki (ok. 2 szt)
- 60 g korzenia pietruszki, pokrojonego na kawałki (1 szt)
- 2 łyżeczki koncentratu bulionu z warzyw – przepis: KONCENTRAT Z WARZYW – kostka rosołowa warzywna
- 50 g masła,
- 400 – 500 g pomidorów, sparzonych bez skórki, pokrojonych w ćwiartki lub jeśli nie macie tyle samo odsączonych pomidorów z puszki.
- 100 g cebuli, pokrojonej w ćwiartki
- ząbek czosnku
- szczypta soli
- szczypta pieprzu czarnego, mielonego
- 400 g wody
- 200 ml passaty pomidorowej PASSATA Z POMIDORÓW KLASYCZNA
- natka pietruszki, świeża, drobno posiekana, do dekoracji (chyba że wasze dzieci uznają zupy bez zielonego 😉 – to zrezygnujmy.
- makaron (bezglutenowy dla osób na diecie bez glutenu) lub ryż ugotowany wg przepisu na opakowaniu
WYKONANIE W THERMOMIX
- Do naczynia miksującego włożyć marchewkę i korzeń pietruszki, rozdrobnić 7 s/obr. 6.
- Dodać koncentrat bulionu warzywnego , masło, pomidory, passatę ,cebulę, czosnek, sól i pieprz, gotować 8 min/100°C/obr. 2, następnie zmiksować 40 s/obr. 5-10, stopniowo zwiększając obroty.
- Dodać wodę, gotować 6 min/100°C/obr. 2.
- Zupę pomidorową podawać udekorowaną natką pietruszki z makaronem lub ryżem.
Wykonanie tradycyjne:
Cebulę drobno posiekać. Podsmażyć na maśle. Dodać pomidory, passatę, przyprawić koncentratem z warzyw, solą, pieprzem. Chwilę podgotować. Zmiksować robotem żyrafą. Dodać wodę. Gotować ok 20 minut. Podawać o przygotowaniu posypane natką pietruszki z makaronem lub ryżem.